BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénk a magyar használtautóexport

Nagy az érdeklődés a magyarországi használt autók iránt, az olcsóbbakat a szerb kereskedők viszik, a drágább, fiatal járműveket a németek - ismerteti elemzésében a Weltauto.

A piacvezető, magyarországi használtautó-kereskedői hálózattal rendelkező cég közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal adatait, amely szerint tavaly 9.851 kocsit vittek határon túlra a kereskedők, összességében 7,9 milliárd, átlagosan 882.391 forint értékben. Ugyanebben az időszakban összesen 31.313 használt gépkocsi érkezett cégeken és magánszemélyeken keresztül Magyarországra, ez a mennyiség megközelítette az új autók forgalomba helyezésének számát.

A legtöbb autót Szerbiába és Németországba vitték Magyarországról. A szerb kereskedők inkább az olcsó, korosabb gépkocsikat preferálták, átlagosan a 300-500 ezer forintos autókat vittek ki. Németországból a 2 millió forint feletti kocsikat vásárolták, de előfordult 10 millió forint fölötti tranzakció is - mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. Megjegyezte: az ilyen gépkocsikra egyébként itthon is lenne érdeklődő.

A közlemény ismerteti: tavaly a legnagyobb kereslet összességében az 1500-2500 köbcentiméter hengerűrtartalmú dízel kocsikra volt, ezekből vitték a legtöbbet (5.401 darabot) külföldre. Kedveltek voltak az 1000-1500 köbcentis benzin, illetve benzin-gáz vegyes üzemű autók is, ezekből 2.075 hagyta el az országot.

Az értékesítések során távoli országokba is regisztráltak eladást, vásároltak például Afganisztánból, Líbiából, Paraguayból, Malajziából, Angolából, Nigériából is. A legolcsóbb autókat ez utóbbi országból vásárolták (megközelítőleg, átlagosan 40.000 forint értékben). A legdrágább, 30 millió forintos gépkocsikat Svájcban, és Luxemburgban helyezték újból forgalomba.

Horváth Zoltán szerint országszerte megfigyelhető, hogy nő az érdeklődés külföldről a magyar használt autók iránt, mivel itt kedvező áron szerezhetőek be. A Weltauto hálózatában azonban mindössze egy-két márkakereskedés számolt be jelentősebb külföldi forgalomról. A magyarországi Weltauto hálózat 100-nál kevesebb járművet adott el tavaly külföldre - tájékoztatott a márkaigazgató.

 

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.