Cégvilág

Kényszernyugdíj - Felveszik a kesztyűt a kórházigazgatók

Rendkívüli ülést hívott össze kedden kora délutánra a főigazgatói kényszernyugdíjazások miatt a Magyar Kórházszövetség. Utólag érvénytelenítették ugyanis a nyugdíjkorhatárt elért vagy annak közelében lévők pályázatait, ami miatt most jogászokkal is konzultál az érdekképviselet.

Jogi szakértők szerint igencsak aggályos, hogy a pályázati kiírásban nem szerepelt felső korhatár, így csupán erre hivatkozva utólag nem lehet kizárni egy pályázót, ha a bizottság egyébként alkalmasnak találta egy intézmény vezetésére.

Lapunk információi szerint alapvetően nem is azzzal van bajuk a kórházigazgatóknak, hogy nyudíjba kell menniük. Azt nem tudják elfogadni, ahogyan ezt le akarják nyomni a torkukon. "Úgy érezzük, hülyét csinálnak belőlünk. Sokan közülünk évek óta vezetik ugyanazt az intézményt. Mások egy éve sincs, hogy elnyerték a kinevezésünket. Most mindenkinek pályáznia kellett, úgy, hogy közben a reform miatt napi szinten gyakorlatilag válságmenedzselni kell a kórházunkat. De ezt is elfogadtuk. Azután most hirtelen közlik, hogy nem nyerhet az, aki akárcsak megközelíti a nyugdíjkorhatárt. Persze, ezt is az újságokból kell megtudnunk" - fakad ki egy, nevét érhető okokból nem vállaló érintett.

Mint arról a Világgazdaság is beszámolt, annak ellenére született ilyen döntés, hogy a múlt hét elején kiszivárgott listán még számos idős vezető neve szerepelt győztesként. Végül a 35 meghirdetett főigazgatói álláshelyből 11-ben inkább eredménytelennek nyilvánították a pályázatokat, amiket 30 napon belül újra kiírnak majd.
Az Egészségügyi Államtitkárságtól napok óta nem kaptunk választ arra, vajon a szintén újra pályáztatott gazdasági igazgatók esetében hasonlóan járnak-e majd el, illetve hogy hol tartanak az egyeztetések az egészségügyiek esetleges mentességéről a kényszernyugdíjazás alól.

Szócska Miklós mindenesetre azt nyilatkozta: több szempontot kellett figyelembe kellett venniük, amikor a végső döntés megszületett. Ennek eredményeképp most "úgy értékelik, hogy a 62 éves korhatár az aktív vezetők esetében érvényesíthető korhatár. Így a mostani igazgatói kinevezések is 62 éves korukig szólnak" - tette hozzá. Az államtitkár emellett viszont kijelentette: ez a kérdés a teljes magyar közszolgálat esetében még egyeztetés alatt áll.

Ha az államtitkár komolyan gondolja, amit mondott, az egyben azt is jelenti, hogy az országos intézetek vezetőit is kényszernyugdíjazni kell. Így mások mellett Kásler Miklósnak, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának és Nagy Zoltánnak, az Országos Idegsebészeti Intézet egyébként közelmúltban kinevezett első számú vezetőjének is távoznia kellene. Ahogyan az egyetemi klinikák vezetőinek, a főnővéreknek és mindazon osztályveztőknek, akik betöltötték a 62. életévüket.

Mint ismeretes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány hete jelentette be, hogy a 62 év feletti állami alkalmazottakra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, és ennek nyomán mintegy 20 milliárd forintos megtakarítással számol.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár akkor szinte azonnal mentességért folyamodott a kormányhoz a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása alól. „Az egészségügyi ágazatban a humánerőforrás-krízishelyzetre tekintettel ez az intézkedés nem megvalósítható” - szögezte le Szócska.

Világgazdaság Online - Haiman Éva-->

kórházszövetség Szócska nyugdíj
Kapcsolódó cikkek