Cégvilág

Legértékesebb cégek - Európa itt is veszített súlyából

Európa tovább veszít a súlyából a tőzsdén jegyzett száz legértékesebb tőzsdei vállalat globális ranglistáján – tűnik ki az Ernst & Young elemzéséből.

Eszerint a top 100-as listán 32 helyezéssel Európa már nem éri el az egyharmadot sem. Tizennyolc hónappal ezelőtt még 36 európai konszern szerepelt a listán. Az Egyesült Államokat tekintve viszont fordított a trend: míg az ország 2007-ben a világ 100 legértékesebb vállalata közül még csak 32-t produkált, a számuk jelenleg már 43. Európa jelentőségének csökkenése a dollárban kiszámított rangsorban csak részben tudható be a gyenge eurónak - hangoztatta Thomas Harms, az Ernst & Young partnere. Sokkal inkább magyarázható az euróövezet adósságválságával és az ebből eredő bizonytalanságokkal.

"Az adósságválság jelenleg Damoklesz kardjaként lebeg Európa felett" – fogalmazott Harms. A DPA kiemeli, hogy a százas toplistán az előző évhez hasonlóan négy német vállalat szerepel: A Siemens (71. hely), a SAP (77. hely), a Volkswagen (80. hely) és a BASF  (97. hely). Ám az öt legdrágább vállalat közül négy amerikai. A lista élén az Apple és az Exxon szerepel. A Petrochina kínai olajkonszern a harmadik helyen található, a céget a Microsoft szoftveróriás és a Wal-Mart kiskereskedelmi konszern követi.

legértékesebb vállalat Ernst & Young felmérés top 100
Kapcsolódó cikkek