Cégvilág

Milliárdokat költünk dögök elégetésére

Tetemes összeget 2,4 milliárd forintos nemzeti támogatást hirdetett meg a Vidékfejlesztési minisztérium, amelyet a hazai állattartók vehetnek igénybe. Az állati tetemek elszállítására, és szakszerű ártalmatlanítására igénybe vehető összeg közegészségügyi célokat szolgál.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben is meghirdeti az állati tetemek elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást, amelyre az idén mintegy 2,4 milliárd forint jut – közölte a tárca pénteken. A friss rendelet szerint a gazdálkodók vissza nem térítendő támogatást kérhetnek a gazdaságukban elhullott ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, kecske, baromfi, nyúl elszállításakor, ártalmatlanításakor felmerülő költségeik csökkentésére.

A VM közleménye kiemeli: a tárca számára prioritást élvez az állattenyésztés. Hozzáteszik: a forrásból a 2011-ben kerettúllépés miatt ki nem fizetett jogos igényeket is megtérítik, az idén elvégzett szolgáltatásokon felül.

A mostani támogatás hozzájárul az állattartó telepeken keletkező állati hulla ellenőrzött, biztonságos elszállításához és ártalmatlanításához. Az intézkedéssel javul a hazai állattartó telepek egészségügyi biztonsága. A támogatási kérelmet folyamatosan be lehet adni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Tavaly mintegy 1800 állattartó kért vissza nem térítendő támogatást az állati tetemek elszállítására és ártalmatlanítására.

Bár az állattartás egyre inkább visszaszorulóban van Magyarországon, és sokat veszített jelentőségéből a korábban domináns sertéstartás, még mindig évente hozzávetőleg 30 ezer tonna állati tetem keletkezik az országban. A tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, szakszerű ártalmatlanításuk nélkül komoly járványveszélyt jelenthetnének. B. L.

tetem támogatás állattartás
Kapcsolódó cikkek