Cégvilág

Mobilos rekordokat is hozott a foci EB

Ahogy arra számítani lehetett, hatalmas mobilforgalom-növekedést hozott a szervező városokban a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság.

A lengyel mobilszolgáltatók tapasztalatai szerint a szurkolói zónák környékén a hangforgalom a kontinensviadal ideje alatt a tízszeresére nőtt, de jelentősen bővült a mobilinternet-használat is. Utóbbi esetében érdekes, hogy az egyes városok között számottevő különbségeket tapasztaltak a cégek: miközben Wroclawban a csoportmérkőzések alatt kétszeresére ugrott az adatforgalom, addig Gdanskban ennél jóval nagyobb, nyolcszoros növekedést regisztráltak.

Szakértők szerint ez – a szurkolói zónák városon belüli elhelyezése mellett mással is – magyarázható: míg előbbi városban olyan országok válogatottjai játszottak, ahol kevésbé elterjedtek a mobil eszközök (a házigazda lengyelek mellett az oroszok, a csehek, a görögök és az oroszok csaptak itt össze), addig Gdanskban az olasz, spanyol és ír szurkolók is megfordultak.

Bár a helyi szolgáltatók készültek a számottevő forgalomnövekedésre, s több száz antennát szereltek fel az érintett városokban (csak Wroclawban 160 új szerkezetet helyeztek el), bizonyos esetekben így is gondot okozott a roham: a nyitómeccs kezdőrúgásánál például a varsói szurkolói zónában – ahol 150 ezer ember gyűlt össze – lényegében lehetetlen volt telefonálni.

Az Eb ugyanakkor nem csak a rendező országok mobilcégeinek jelentett igen nagy kihívást és egyben komoly lehetőséget: a kontinensviadalt számos szolgáltató igyekezett – gyakran sikerrel – felhasználni forgalma növelésére. Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban például minden harmadik ember részben az okostelefonján követte az Európa-bajnokság eseményeit, s 22 százalékuk videókat is nézett a mérkőzésekről.

adatforgalom foci EB mobil
Kapcsolódó cikkek