Cégvilág

Több mint 3600 méterre fúr le a Mol

A Mol megkezdte a Gulak-1 kutatófúrás lemélyítését az Akri-Bijeel blokkban – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A kút a negyedik kutatófúrás a blokkban, és a Bijell-1 felfedező kutatófúrástól keleti irányban 21,4 kilométer távolságban, a folyamatban lévő Aqra-1 lehatároló fúrástól pedig kelet-délkeleti irányban 28,3 kilométer távolságban helyezkedik el. A kút mélyítése a tervek szerint a triász Kurra Chine formációban fejeződik be, tervezett mélysége 3 658 méter – közölte a Mol.

A Mol 100 százalékos leányvállalatán, a Kalegran Ltd.-en keresztül Termelés-megosztási Szerződést írt alá a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal 2007-ben az Akri-Bijeel kutatási blokkra. Az Akri-Bijeel blokk operátora a Kalegran 80 százalék részesedéssel, míg a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 20 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A részesedések a későbbiekben az állami kijelölésű harmadik fél (úgynevezett “Third Party”) 20 százalékos, illetve az állam 20 százalékos belépése arányában módosulhatnak.

Kalegran Ltd kút termelés Mol Gulak-1 fúrás
Kapcsolódó cikkek