Cégvilág

Új kisadót vezetne be Matolcsy

Kisadót fizethetnek a legfeljebb 25 dolgozót foglalkoztató cégek és az egyéni vállalkozók. Az erről szóló törvényjavaslatot ma nyújtotta be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Azt, hogy ki szeretné ezt az adózási formát vállalni, és ki maradna a már meglévő adózási formák mellett, a kis cégek, valamint az egyéni vállalkozók maguk dönthetik el. A tételes havi összege a bejelentett főállású kisadózó után 50 ezer forint, főállásúnak nem minősülő kisadózó után pedig havi 25 ezer forint lehet.

Ez viszont csak egy értékhatáron belül lesz így: ha a kisadózó vállalkozás bevétele meghaladja a 6 millió forintot, az azt meghaladó rész után az adó mértéke 40 százalék lehet. Az adónak ezt a részét a tételes kisadótól függetlenül kell megfizetni. A kisvállalati adó alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel.

A kisadóval kiváltják a vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket, így a társasági adót, az utáni egészségügyi hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót. A tételes adó megfizetésével a főállású kisadózó a társadalombiztosítást is letudja.

vállalat matoclsy kisadó adó
Kapcsolódó cikkek