Cégvilág

Állami kisajátítástól félnek az itteni osztrák gazdák

A Magyarországon termőföldet szerzett külföldiek a kormány látókörébe kerülnek - jelenti az ORF. Az osztrák televízió szerint kisajátításokra is sor kerülhet, amelyek burgenlandi gazdákat is érinthetnek.

Az ORF emlékeztet arra, hogy a kommunizmus összeomlása után a külföldiek 1994-ig probléma nélkül vásárolhattak termőföldet, földterületet Magyarországon.  Ám később a törvényeket szigorították. Ezután a termőföld egy részét illegálisan magyar strómanokon keresztül adták el külföldieknek. Arról, hogy mekkora az így megszerzett földterületek messze megoszlanak a vélemények. A magyar kormány most a lehető legtöbb termőföldet szeretné visszaszerezni a külföldiektől. A televízió szerint azokat, aki nem hajlanak az eladásra, kisajátítással fenyegethetik meg.

Stefan Hautzinger, az agrárkamkara elnöke úgy látja: rendszeresen elhangzanak fenyegetőzések a külföldi földtulajdonosok felé. Ám kételkedik benne, hogy sok földet vásároltak illegálisan, erre vonatkozólag magyar kormánynak kell bizonyítékokat előterjesztenie. "Ameddig ez nem történik meg, addig csak kardcsörtetésről van szó, ez is egy  kísérlet, hogy a kalapból varázsoljanak elő valamilyen témát azért, hogy eltereljék a figyelmet más gazdasági problémákról" – vélte a kamara vezetője. 

 

termőföld gazda osztrák burgenland kisajátítás
Kapcsolódó cikkek