Cégvilág

Az MVM megvásárolta a Déli Áramlat Zrt. 50 százalékát

Megvásárolta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Déli Áramlat földgázvezeték hazai szakaszának előkészítését végző társaság 50 százalékos részvénycsomagját. A nemzeti energetikai társaság átveszi szakmai egyeztetéseket folytat tulajdonostársával, a Gazprommal.

„Az MVM sikeres, regionálisan is meghatározó, nemzeti energiaipari vállalatcsoporttá kíván válni. Növekedési stratégiánk végrehajtásának újabb jelentős lépése a Déli Áramlat vezeték magyar szakaszát előkészítő társaság 50 százalékának megvásárlása. Ezzel komoly mértékben növelhetjük a társaságcsoport szerepét a gázinfrastruktúra területén.” - mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A közgyűlés meghallgatott egy a Vértesi Erőmű Zrt. tőkehelyzetéről szóló beszámolót is. Mint ismeretes, a Vértesi Erőmű Zrt. a 2009 előtt megkötött villamosenergia-kereskedelmi ügyletek miatt több tízmilliárd forint értékű tartozást halmozott fel, amit saját erejéből nem volt képes megfizetni. Az MVM Zrt. csődegyezség keretében konszolidálta az erőműtársaság működését.

A csődegyezség alapját olyan középtávú reorganizációs terv képezte, amely 2014 végéig biztosította volna a Vértesi Erőmű Zrt. működését. Ugyanakkor a kedvezőtlen piaci folyamatok, köztük a villamos energia piaci árának alakulása, jelentősen befolyásolják a Vértesi Erőmű Zrt. működési feltételeit. Ezt tetézte, hogy az Európai Bizottság a szénipari szerkezetátalakítási hozzájárulás, az ún. „szénfillér” keretéből történő kifizetés iránti kérelmet még nem hagyta jóvá. Az MVM Zrt. közgyűlése még az idén napirendre veszi a Vértesi Erőmű Zrt. jövőjével kapcsolatos javaslatot.

A társaság közgyűlése két új vezető tisztségviselőt is választott. Az Igazgatóság tagja lett Dr. Nyikos Péter a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. Jogi és Humánpolitikai Főigazgatóság ügyvezető igazgatója. 2012 májusa óta volt az MVM Zrt. felügyelő bizottságának tagja, e megbízatásáról lemondott. Az MVM Zrt. Felügyelő Bizottságának új tagja Dr. Bartal Tamás, az MFB Zrt. Jogi és Humánpolitikai Főigazgatóság igazgatója.

Vértesi Erőmű megvesz déli áramlat MVM Gazprom
Kapcsolódó cikkek