Cégvilág

Eltűnik a Flash az Androidokról

Nem lesz többet elérhető a Flash Player az Android operációs rendszerekre. Az alkalmazás fejlesztője, az Adobe maga is elismerte, hogy a konkurens HTML5 szabvány – melyet az Apple is használ – jobb megoldást kínál az mobil eszközök felhasználói számára a netes tartalmak elérésére.

Nem lesz többet letölthető az Adobe Flash Player mobil készülékekre A tavaly novemberi bejelentést követően mostantól nem telepíthető az alkalmazás. A webes tartalmak generálását és azok megtekintését segítő kódolási formát az Apple iOS soha nem vette át (helyette a HTML5-öt használják), de az androidos operációs rendszerek ezzel voltak felszerelve. Igaz, a legfrissebb androidos rendszer, a 4.1 Jelly Bean már nem támogatja a Flash-t.

A Flash legnagyobb ellensége az Apple legendás vezére, Stev Jobs volt. A tavaly ősszel elhunyt cégvezető egy híres nyilatkozatában úgy vélte: a Flash támogatása veszélyeztetné az Apple termékek megbízhatóságát, akkumulátor-élettartamát és biztonságát. Így a Flash soha nem is került be az iPhone-okba, a telefonok YouTube alkalmazása is a HTML5 szabványt használta.

Sokatmondó ugyanakkor, hogy a Microsoft sem feltétlenül tart ki az Adobe terméke mellett. A cég tavasszal jelentette be, hogy a Windows 8-as operációs rendszer alatt futó táblagépein csak korlátozottan – biztonsági és energiatakarékossági szempontokat figyelembe véve fontos funkcióknál – használja majd a Flash Playert.

Az Adobe a továbbiakban az asztali számítógépekre koncentrál: játékok és a nagy felbontású videók terén kíván fejleszteni. A cég ugyanakkor közzé azoknak a mobiltermékeknek a listáját, amelyeken továbbra is elérhető a Flash.

A fejlesztő egy másik alkalmazása továbbra is használható az androidos készülékeken. A 2.2-es szabványú vagy annál modernebb mobilkészülékeken elérhető Adobe AIR a Flash-hez hasonlóan videóalkalmazások működését segíti. Az AIR, ellentétben a Flash-sel nem a böngészőben fut, hanem – a Flash és a HTML elemeit is kihasználva – alkalmazások részeként.

Megérkezett a Windows 8

Augusztus 16-ától elérhető a Windows 8 végleges változata, bár egyelőre csak a fejlesztők számára. A képfájlok 32 és 64 bites változatban is rendelkezésre állnak, ám a Microsoft honlapja egyelőre a nyelvek között nem sorolja a magyart. Egy próbaverziót ugyanakkor mindenki letölthet, amit 90 napig lehet használni. Aki rendelkezik egy „Live ID”-val, az könnyedén letöltheti és kipróbálhatja a Windows 8-at. Ezt a vezriót azonban nem lehet frissíteni.

Adobe Steve Jobs HTML5 iPhone Adobe AIR Flash Player
Kapcsolódó cikkek