Cégvilág

Hasít a Waberer’s - 600 járműszerelvényt cserélnek le idén

Eredményesen zárta az első fél évet a Waberer’s International Zrt. A 185 millió eurót meghaladó árbevétel mellett a tavalyi év azonos időszakához képest 11 százalékkal közel 21 millió euróra növekedett az EBITDA, azaz a kamatok, az adózás és értékcsökkenés leírása előtti eredmény.

A vállalat hitelállománya mintegy 3 millió euróval volt kevesebb június végén, mint egy évvel korábban. Flottaberuházásokra a cég 27 millió, egyéb – például informatikai – beruházásokra pedig másfélmillió eurót fordított.

A járműállomány fiatalítása ebben az évben is folytatódik és 600 járműszerelvényt – nyergesvontatót és pótkocsit – cserél le a Waberer''s csoport, és a beszerzések révén  86 kamionszerelvénnyel 2500 fölé nőtt a csoport járműállománya.

A kamionflotta összesen több mint 147,5 millió kilométert tett meg Európa útjain, hatmillió kilométerrel többet, mint a tavalyi első félévben. A fuvarteljesítmény megközelítette a 2 milliárd árutonna kilométert. A megnövekedett feladatok révén a társaság az első hat hónapjában több mint 200 új munkahelyet teremtett, miközben csökkentette az egy kamionra jutó adminisztratív személyzet arányát.
 

A cég öt legfontosabb európai piacára, Magyarország mellett Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban jelentkező fuvarozási igények kielégítésére összpontosít. A vállalat fokozta részvételét az FMCG (élelmiszer-napicikk) szektor ellátási láncának működtetésében, elsősorban a tartós élelmiszerek és a háztartás-vegyipari termékek fuvarfeladatainak vállalásával. Ezt a stratégiát igazolta egyebek között, hogy a londoni olimpia előtt a Waberer’s növekvő számú fuvarmegrendelést kapott Európa országaiból nagy-britanniai úti célok irányába és bővült a Magyarországról az Egyesült Királyságba indított fuvarok mennyisége is. A fuvarozott termékek jelentős része tartós élelmiszer, háztartás-elektronikai cikk és autóipari alkatrész volt.

A Waberer’s a 2011-es év első félévéhez képest összesen 20 százalékkal, magyarországi indulással pedig 10 százalékkal több angliai fuvarmegbízást teljesített idén. Az olimpiát megelőző hónapokban átlagosan mintegy havi 400-zal több Waberer’s kamion rakodott le Nagy-Britanniában, mint tavaly ugyanebben az időszakban

Júniusban további három évre szóló, 75 millió eurós stratégiai megállapodást írt alá a Waberer’s International Zrt. és a stockholmi székhelyű AB Electrolux. A két fél között ez már a harmadik középtávú együttműködési szerződés, amely révén a Waberer’s marad az Electrolux legnagyobb közúti fuvarozó szolgáltatója Európában. Amellett, hogy az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. jászberényi és nyíregyházi üzemeinek termékeit eljuttatja az Európai Uniós piacokra, teljesítik az Electrolux németországi, olaszországi, spanyolországi, lengyelországi, svédországi, franciaországi, finnországi és angliai érdekeltségei közötti fuvarokat is. Mindez nagyságrendileg mintegy 25000 komplett rakományt és 30 millió futott kilométert jelent egy évben. 

Március elseje óta a Waberer''s International neve alatt működik tovább a holding négy, korábban önállóan működő cége. A holdingnak és az alatta lévő cégeknek külön igazgatósága és felügyelő bizottsága volt, de ezek helyett ma egyetlen intézi az ügyeket. Így már egységes irányítás alatt működik a nemzetközi fuvarozó Waberer’s International Zrt., a szállítmányozó vállalat, a DeltaSped, az informatikai rendszereket fejlesztő Inforatio Kft., valamint a nehézgépjárművek karbantartását végző Interszerviz Kft.

olimpia Wáberer Electrolux fuvarozás
Kapcsolódó cikkek