Cégvilág

Megunta a Nike az éjszakai állapotokat

A Nike a különböző éjszakai akciói kapcsán kialakuló áldatlan állapotok felszámolását kéri a legnagyobb kereskedelmi partnereitől.

A Wall Strett Journal egy olyan, a boltoknak eljuttatott közleményt idéz, amelyben a világ legnagyobb sportruházati gyártója arra szólítja fel a kereskedőket, hogy a jövőben ne fogadjanak el rendeléseket, valamint ne is adjanak el még raktáron nem lévő termékeket. Az ukáz szerint az olyan partnereknek, mint a Foot Locker fel kell hagyniuk az új termékek esetében amúgy bevett szokásnak tekinthető éjfélkor kezdődő értékesítésnek, ugyanis az ilyen alkalmakkor valóságos táborok verődnek össze az új cipők vásárlóiból, akik között nem ritka a pánik kialakulása sem. Az intézkedésnek megfelelően az üzleteknek le kell mondaniuk a népszerű időpontról, és a szokások reggel 8 órai kezdéskor kell a legújabb sportszereket és kiegészítőket első ízben áruba bocsátaniuk, ezzel a cég szerint el lehet kerülni a nagyobb tömegek kialakulását.

A Wall Street Journak szerint a Nike lépését több erőszakos közelmúltbéli esemény előzte meg, így vissza akarják adni a kultúrált vásárlás élményét a legújabb termékekre vágyakozóknak. A lap példaként hoz fel egy februári esetet, amikor a Foot Locker kénytelen volt törölni egy kosárlabda cipő értékesítését, ugyanis a meghirdetett akcióra érkezett tömeget csak 100 rendőrrel sikerült megfékezni egy orladói bevásárlóközpont előtt. Tavaly decemberben pedig Seattle-ben kellett egy ezer fősre duzzadt tömegben egy embert letartóztatni, valamint paprika sprayt használni egy 20 főt számláló olyan verekedésben, amely a hajnali 4 órai nyitás előtt már dühödten várta a vásárlási lehetőséget.

Az is igaz – jegyzi meg a gazdasági napilap –, hogy a nagy tömegek kialakításáért éppen a Nike felelős: a cég gyakran kínál igen kis darabszámban – jellemzően pár ezer párban – és jóval a szokásos ár alatti cipőket, amikor egy új széria piacra dobása előtt áll. Ezzel kapcsolatban sok kritikia érte a céget és számos negatív hír jelent meg, ugyanis ilyenkor a kereslet rendre jóval meghaladja a kínálatot, amit sok esetben a majdani magasabb árban reménykedő viszonteladók is erősítenek.

akció Nike foot locker
Kapcsolódó cikkek