Cégvilág

"Véres alapanyagok" - Washington nem izgatja magát

Az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumokban az érintett cikkeknek nem elég állítaniuk, de ne kell bizonyítaniuk, hogy alapanyag-beszerzéseikkel nem segítik az emberi jogokat semmibe vevő afrikai államokat.

Ón, tantál, wolfram, arany – ezeket az anyagokat gyakorlatilag minden olyan eszköz megépítésénél használják, amelyekben van kapcsoló. Az alapanyagok jelentős részét antidemokratikus afrikai országokból szerzik be, ezért az amerikai tőzsdefelügyelet még 2010-ben hozott egy jogszabályt, amelynek értelmében az érintetteknek igazolniuk kellett, hogy nem vásárolnak az úgy nevezett véres alapanyagokból.

Mostanra azonban az SEC számtalan módosítást hajtott végre a törvényen, úgymond a költségekkel kapcsolatos aggodalmak hatására. Ennek eredményeképpen a cégeket most már csak arra kötelezik, hogy "kellő erőfeszítést" tegyenek arra, hogy megállapítsák, a nyersanyagok – például – nem a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkeznek – jelenti a Bloomberg. A jogszabály minden olyan vállalatra vonatkozik, amely gyárt vagy forgalmaz a négy alapanyaggal készített terméket az Apple-től a Wal-Martig. A jelenlegi rendelkezés szerint, ha a cégek érdeklődésére nem derül ki, hogy a termékek származása kifogásolható, ezzel le is zárhatják a kérdést, ha pedig újrahasznosított alapanyagból készült az áru, egyáltalán nem kell foglalkozniuk az eredetével.

A kongói bányászati minisztérium elégedett az SEC eljárásával, bár az ország globális ón- és tantál exportja 90 százalékkal csökkent a múlt évben. Az afrikai ország kormánya most azon dolgozik, hogy felpörgesse az alapanyagexportot úgy, hogy kizárja azokat a szállítókat, amelyek militáns csoportokkal állnak kapcsolatban.

A Bloombergnek nyilatkozó jogászok egyébként biztosnak tartják, hogy az SEC módosított jogszabályát megtámadják majd a bíróságon. A felügyelet már tavaly is elveszített egy hasonló pert, amikor a bíróság egy másik ügyben kimondta, hogy a szervezet nem mérte fel kellőképpen az általa alkotott jogszabály betartásának költségeit. Az SEC akkor ebből okulva az eredeti 71 millió dollárról 4 milliárd dollárra emelte az alapanyagokkal kapcsolatos törvény betartásának céges költségeit.

arany tantál ón sec wolfram kongói demokratikus köztársaság
Kapcsolódó cikkek