Cégvilág

Áramkimaradások fenyegetik Németországot

A nagy üdvrivalgással fogadott "energiafordulat", valamint a szél- és a napenergia sikere jelentős dilemma elé állítja Németországot az energiát illetően.

A magasan szubvencionált, de az áramtőzsdéken csak alacsony  árakon értékesíthető zöldáram  túlkínálata ugyanis nem teszi jövedelmezővé a hagyományos szén- és gázalapú erőműveket, de még a szivattyús tározókat sem. Ám pontosan ezekre a szerkezetekre van szükség ahhoz, hogy el lehessen hárítani az zöldáram-termelés ingadozásait és csökkenését a tél folyamán. Ennek viszont az a következménye, hogy a következő télen a németeket ellátási hiány veszélye fenyegeti, ami szélsőséges esetekben időszakos áramkimaradásokat idézhet elő - írja a Die Presse.

A veszély olyannyira reális, hogy a német kormány a hét végén kilátásba helyezte, hogy a szén- és gázüzemű erőművek részére "kikapcsolási tilalmat" rendelhet el, amit az energiagazdálkodásról szóló törvényben rögzítenének.

A szép időjárás és az Észak-Németországban mutatkozó kedvedző szélhelyzet miatt mindenesetre izzad a német energiaszakértők homloka: a napenergiával és szélenergiával működő erőművek ugyanis teljes kapacitással dolgoznak, az ökoáramtermelés rekordokat dönt, s az elmúlt pénteken a zöldáram részaránya a lipcsei áramtőzsdén csúcsmagasságra, 45 százalékra kúszott fel.

Ám az a probléma, hogy a csúcsok 13-14 óra között lépnek fel (ekkor süt a nap a legintenzívebben), ugyanakkor ilyenkor a kereslet viszonylag csekély. Az áramfogyasztási csúcsok nem nyári délutánokon lépnek fel, hanem ködös téli estéken. Ilyenkor kell a gáz- és szénalapú erőműveknek beszállniuk a termelésbe. Már a múlt télen is azért lehetett elkerülni az ellátásban jelentkezhető hiányokat, mert a gáz- és szénalapú erőművek teljes kapacitással dolgoztak.  Ráadásul a Vattenfall energiakonszern vezetése szerint az átállás miatt a szivattyús áramtároló telepek üzemeltetése is egyre kevesebb hasznot hoz, hiszen az időszakosan jelentkező áraméhség miatt sokkal jobban megéri a csúcsidőszakokban a hálózatba táplálni az áramot. Az osztrák áramcégek viszont jól kereshetnek ezen a helyzeten, mivel olcsó német napenergiát tárolnak, amelyet azután a csúcsidőszakok idején visszatáplálnak a német hálózatba.

Németország áram áramtőzsde energiaár német áramár
Kapcsolódó cikkek