Cégvilág

Bérvágással élne túl a Kapuvári Hús

A kapuvári Hús Zrt. számára a kisebbségi tulajdonos olyan válságtervet dolgozott ki, amely a bérvágásra átállásra alapul.

Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos pénteken újságíróknak elmondta: biztosítani tudja, hogy beérkezzen a termelés felfuttatásához szükséges heti hatezer sertés.
Hozzátette: emellett olyan új tulajdonosi szerkezetet alaktanának ki, amelyben jelentős hányad jut a sertéstenyésztőknek és a gyár dolgozóinak is, ő maga pedig jelképesre csökkentené jelenlegi 25 százalékos tulajdonrészét. Tájékoztatása szerint a válságterv jövő csütörtökön kerülhet a közgyűlése elé.

Pászli Tibor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke csütörtökön, a társaság felfüggesztett rendkívüli közgyűlése után úgy nyilatkozott lapunknak: „a dolgozóknak tulajdonképpen mindegy, hogy ki működteti a vállalatot, amíg az működik”. A helyi alapszervezet vezetője elmondta: nem tudják, hogy a válságterv megvalósításához lesz-e elegendő tőke. „Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a céggel szemben vizsgálat van, amelynek kimeneteléről nem lehet tudni” – tette hozzá Pászli.

A Kapuvári húsüzemben szeptember közepén állt le a termelés, később csak csökkentett kapacitással tudták újraindítani. A kormány a munkahelyek megvédése érdekében úgy döntött, hogy „megteszi a szükséges lépéseket”, és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja a húskombinátban érintett mindkét céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t.

Kapuvári Hús Foltányi Árpád húsipar
Kapcsolódó cikkek