Augusztusban azon a szinten stabilizálódtak az élelmiszerárak, ami már közelít a 2008-as élelmiszerválságot, illetve éhséglázadásokat kiváltó árszinthez, idézi az MTI a FAO megállapítását.

 Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének csütörtökön közzétett jelentése szerint a szervezet által számított élelmiszerár-index augusztusban 213 pont volt, ugyanannyi, mint júliusban, amikor 6 százalékkal emelkedtek az árak az előző három hónap csökkenése után.

Az indexet egy szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. A globális élelmiszerárak most még alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt, a gabonafélék drágulása miatt, de az árak tovább emelkedhetnek, mert romlanak a terméskilátások a szokatlanul forró és száraz időjárás miatt.

A FAO az ENSZ két szakosított mezőgazdasági és élelmezési szervezetével karöltve a napokban gyors és határozott cselekvést sürgetett azért, hogy az élelmiszerárak emelkedése ne torkolljon katasztrófába.