Cégvilág

iPhone 5: nem elég az alkatrész: izzad az LG és a Japan Display

Az első hétvégén 5 millió darab iPhone 5 készüléket értékesítettek, ami rekornak számít a cég életében. Sokak ennél is jobb értékre számítottak, arra viszont elég volt a mennyiség, hogy a beszállítók ellátási zavarba kerüljenek.

Úgy tűnik, hogy az Apple saját magát és a beszállítóit hozta nehéz helyzetbe azzal, hogy egy olyan okos telefont dobott piacra az előző modelleknél már a megjelenése előtt is népszerűbb volt, ugyanis a hatalmas érdeklődés komoly alkatrészhiányhoz vezetett már a debütálása után pár nappal  – számol be a Bloomberg összefoglalója.

Az érdeklődés hatalmas volt az új készülék, az iPhone 5 után, igaz nem érte el a remélt szintet. Múlt hét péntekén kezdték árulni több ország üzletében az iPhone 5-öt, és az Apple hivatalos közlése szerint az első hétvégén a saját boltokban és a partnereken keresztül mintegy 5 millió darabot értékesítettek. Ez valamivel ugyan elmarad az előzetes várakozásoktól, hiszen az elemzők korábban 6 milliót is meghaladó forgalmat sem tartottak elképzelhetetlennek, de ez a teljesítmény így is rekordnak számít az iPhone-ok történetében. A befektetők azonban nem fogadták kitörő örömmel a hírt: hétfőn 1,3 százalékot esett a cég részvényeinek ára a New York-i tőzsdén, így záráskor 690 dollárt értek.

Az iPhone 5 jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hongkongban, Japánban, Kanadában, Németországban és Szingapúrban kapható. A modell szeptember 28-án újabb 22 országban, többek között Magyarországon kerül forgalomba, az év végére pedig már száznál is több országban lesz kapható

Ezek alapján nem meglepő, hogy az eredetileg az üzletekbe szállított készletek néhány ritka kivételtől eltekintve elfogytak, ráadásul a pótlásukkal kapcsolatban is némi probléma merült fel. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook is megerősítette ezt a hírt, azonban gyorsan hozzá is tette, hogy folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok a boltokba. Mivel az iPhone adja az Apple nyereségének kétharmadát, a sikeres debütálás azért is fontos, hogy a növekedést fenntartsák, így a befektetők továbbra is világ legértékesebb vállalataként tekinthetnek az Apple-re.

Ott van többek között a legújabb verzióban használt új típusú képernyő, amelyet az LG és a Japan Display szállítanak az Apple-nek. A nagy kereslet miatt az Apple újabb partnerek felkutatásába kezdett, így a beszállítói közé felvette Japán legnagyobb folyadékkristályos kijelző gyártóját a Sharp-ot is. Ezzel a lépéssel némileg csökkentik a függést a korábbi alvállalkozóktól, ugyanis elemzők szerint az LG és a Japan Display nehezen bírkózik meg a hatalmas kereslettel. Az érintett cégek egyike sem kívánta kommentálni az értesüléseket.

Szakértők szerint azonban az akadozó ellátás problémája nem tart sokáig, ugyanis az Apple akkora összegeket hagy a gyártóknál, hogy azok minden mást elé sorolják majd a társaság kiszolgálását. A problémát természetesen meg kell oldani, de gyártóknak most sok az irigye, ugyanis sokan szívesen kerülnének olyan helyzetbe, hogy nem tudnak eleget termelni a világ jelenleg legsikeresebb és legértékesebb cége számára.

iPhone5 LG Apple Cook Sharp
Kapcsolódó cikkek