Cégvilág

Megkezdődött az Édes napok a budai Várban

A hideg idő ellenére is már sokan felkeresték a budai Várban a vasárnapig tartó Édes Napok Budapest elnevezésű csokoládé- és édességünnepet, az európai viszonylatban is jelentős eseményt csütörtök délután Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár nyitotta meg.

 Füleki György, az esemény egyik főszervezője sajtótájékoztatón kifejtette: tavaly rendezték meg először a csokoládéfesztivált, amely a közönség és a szakma körében egyaránt sikert aratott. Ez abból is látszik, hogy a főváros idén a Budapest név használatát is engedélyezte a rendezvény számára.
    A vasárnapig tartó fesztiválon az összes jelentős magyar csokoládé- és édességmanufaktúra, a legjobb kereskedők, valamint az ismert hazai és világmárkák képviseltetik magukat, valamint számos, az édességfogyasztáshoz kapcsolódó programon is részt vehetnek a látogatók.


    Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a megnyitón a minőségi csokoládé egészségmegőrző szerepéről beszélt, és üdvözölte az esemény magas színvonalát.
    A szervezők kiemelték, büszkék arra, hogy hasonló méretű és nívójú fesztivált nem rendeznek egyik európai nagyvárosban sem. A több mint 120 kiállító között kizárólag magas minőséget képviselő manufaktúrák vannak, ami azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék az esemény magas színvonalát.
    "A jelentkezésnél megszűrtük a pályázókat, és azt is, hogy milyen termékeket hozhatnak el az ünnepre" - mondta el a szervező, majd hozzátette: "A borfesztivál sokat tett a magyar borkultúra felemeléséért, ezt szeretnénk tenni mi is a magyar édességgel, amelyre méltán lehetünk büszkék".


    Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, a fesztivál védnöke elmondta, már tavaly is elsők között támogatta szövetség a rendezvényt, hiszen közös céljuk, hogy a mennyiségi édességfogyasztás helyett inkább a minőségre fektessék a hangsúlyt.
    Díszvendégként érkezett a fesztiválra Chloé Doutre-Roussel csokoládé-szakértő, aki a csokoládé elkészítéséről és osztályozásáról tartott előadást.
    A szakmai előadások, kóstolók és koncertek mellett a tudatos és egészséges édességfogyasztásról is képet kaphatnak a látogatók: hallhatnak toxikológiai előadásokat, valamint konzultálhatnak fogászati és diabétesz-tanácsadókkal is.

Budai vár édesség fesztivál
Kapcsolódó cikkek