Cégvilág

Meglepő kutatás a bioélelmiszerekről

Nem jutunk több vitaminhoz vagy proteinhez, ha bioélelmiszerekkel táplálkozunk, de növényvédőszerből kevesebb kerül a szervezetünkbe - állapítja meg egy kutatás.

Nem tesz egészségesebbé a bioélelmiszer, de a fogyasztó növényvédőszereknek való kitettségét csökkentheti a fogyasztásuk– állapítja meg a Stanford Egyetem kutatása, melyről a BBC számolt be.

Az amerikai kutatók 17 olyan tanulmányt néztek át, amely a bioélelmiszerekkel táplálkozók egészségi állapotát veti össze másokéval, és 223 kutatást, amely az ételek – gyümölcs, zöldség, gabona, hús, tej és tojás - tápértékét, a bennük található baktérium, gomba és rovarirtó mennyiségét vizsgálta.

Összességében nem volt különbség a tápértékben, de az organikus étel 30 százalékkal kisebb eséllyel tartalmazott növényvédőszert, rovarirtót. A zöldségek és gyümölcsök ugyanannyi vitamint tartalmaztak, a tej ugyanannyi proteint és zsírt, függetlenül attól, hogy bio- vagy nem bioélelmiszerről van szó. Az egyetlen különbség néhány, de nem mindegyik mérés szerint a tejek omega-3 tartalma volt.

Az organikus élelmiszer emellett több nitrogént tartalmaz, a tudósok szerint ez amiatt lehet, hogy más trágyát-műtrágyát kapot és más érettségi fokon szedték le illetve aratták, de mindennek az egészséghez nincs köze – állítják.

A kutatók megjegyzik, hogy egyik kutatás sem követte két évnél hosszabb ideig az alanyokat, így a hosszútávú hatások felmérhetetlenek. Hozzáteszik azt is, hogy az értékek nagy szórást mutatnak, ami nem meglepő, hiszen a talaj vagy az időjárás is állandóan változik egy ilyen a kutatásban.

A kutatás kritikusai szerint a növényi próbákat nem lehet olyan egzakt módon kezelni mint egy gyógyszerpróbát, ezáltal a különböző kutatások közötti különbségek is torzulnak. Rámutatnak arra is, hogy korábban „korrekt statisztikai analízissel” készített kutatások valójában szignifikáns különbséget mutattak a tápértékekben bio és nem bio között.

élelmiszer bioélelmiszer
Kapcsolódó cikkek