Cégvilág

Miért jó, ha újraindul a Mecsekben az uránbányászat?

Tíz pontban foglalta össze a mecseki uránbányászat újraindítására készülő Wildhorse Kft. a beruházás melletti érveket, ezeket ma délutáni lakossági fórumán fogja ismertetni.

A mecseki uránbányászat tervezett újraindítása számos gazdasági és társadalmi haszonnal járhat Pécs és a környező települések számára, emeli ki az e hasznokat csokorba szedő, és a beruházásban érdekelt Wildhorse Kft.

 A társaságtól kapott összeállítás kiemeli, hogy a bányászat a közvetett és közvetlen adóbefizetéseken túl százak munkahelyét és családjuk hosszútávú megélhetését képes biztosítani. Ráadásul úgy, hogy a szocialista idők környezetszennyező technológiája már a múlté, hiszen jelenleg semmilyen hatóság nem tenne lehetővé hasonló alapokon nyugvó kitermelést. Ehelyett - a XXI. század igényeinek megfelelően - másként, nagymértékű gépesítéssel és korszerű eljárásokkal, jelentős részben a föld alá telepítve zajlik majd a kitermelés, ami a közvetlenül a bánya fölött lakók életét sem fogja befolyásolni.

A 10 legfontosabb érv a mecseki uránbányászat újjáélesztése mellett:

1. Munkahelyeket teremt: több száz ember dolgozhat közvetlenül a bányában, és ennél is többre tehető azoknak a száma, akik közvetetten juthatnak álláshoz a szükséges kisegítő szolgáltatásoknak köszönhetően

2. Lökés a kereskedelemben és a szolgáltatásban, egyrészt hiszen a dolgozók és családjaik jobbára helyben – a térségben - költik el keresetüket, másrészt pedig a bánya az egyik legnagyobb Magyarországi befektetést jelentené

3. Bevételhez jutnak a helyi önkormányzatok, hiszen a Wildhorse által fizetendő iparűzési százmilliós nagyságrendű lesz.

4. Jelentős további bevételhez jut a központi költségvetés adókból (szja, áfa, társasági adó stb.).

5. Igen jelentős hazai hozzáadott termelési érték, jelentős árbevétel.

6. A Wildhorse társadalmilag felelős vállalatként anyagilag is hozzájárul a környező települések kulturális és társadalmi életéhez.

7. A mélyművelésű, tömedékeléses fejtési módszernek, valamint a bányavágatok felett húzódó, több száz méter vastag homokkő rétegnek köszönhetően a bányakár veszélye gyakorlatilag fel sem merül.

8. A modern eljárások következtében számos munkafolyamat a föld alatt zajlik. Csak a legszükségesebb dolgok kerülnek a felszínre, - és azok is csak ideiglenesen - mint például a vágatokból kitermelt, visszatömedékelésre váró meddő, vagy az ércdúsító üzem.

9. A korábbinál jelentősen kevesebb meddő ás feldolgozási maradék kerül a felszínen elhelyezésre. A korszerű technológiai megoldásoknak köszönhetően elkerülhető a talaj, és ezáltal a felszín alatti vizek elszennyezése.

10. A bányászat hosszú távú 20-30 éven keresztül jelent biztos bevételt és megélhetést.

A fentiekről a Wildhorse ma lakossági tájékoztatót tart a pécsi Laterum Hotelben.

Wildhorse uránbányászat
Kapcsolódó cikkek