Cégvilág

Nokia: Bemutatjuk a világ leginnovatívabb telefonját

A Nokia ma mutatta be az első Windows 8 alapú okostelefonját, amely a vállalat szerint a legszebb fotókat készíti és a legjobb térképpel rendelkezik a szektorban.

A Nokia látványos show keretében rukkolt elő a Lumia 920-szal, a videó performanszos, zenés esemény nem meglepő, hiszen az elemzők szerint többek között ezen az új mobilon múlik, hogy életben marad-e a konszern. Jo Harlow, a Lumia fejlesztési csoport vezetője beszédében azt állította, hogy a készülék a világ leginnovatívabb telefonja, a PureView fényképezőgéppel a legjobb képek készíthetőek el, és a Lumia az okostelefonok között a legerősebb nézői élményt nyújtja.

Az All Things Digital beszámolója szerint az új beépített kamera tízszer több fényt fogad be, mint riválisai, stabilizáló rendszere segítségével pedig a készülék a fényviszonyoknak megfelelőn módosít a "blendén", illetve a zársebességen. A fényképező alkalmazáshoz automatikus tárgyfelismerő szoftver is tartozik, az eszköz alkalmas a 360 fokos panorámaképek készítésére is, amelyek közvetlenül megnyihatóak a külső alkalmazásokban. A Blink nevű applikáció pedig kiválogatja a sorozatból a legjobban sikerült portrét - ez elsősorban a beszélő fejek fotózásánál jöhet jól.

Szintén újított a cég a térkép alkalmazáson, amelyben kombinálta a térképeket, az autós közlekedési információkat és a tömegközlekedési menetrendeket. Az augmented reality segítségével a telefon a felhasználó szeme előtt látható utcarészletekre vetíti rá az útirányokat és az útmenti érdekességeket. A cég egyúttal azt ígéri, hogy a napfényre reagáló kijelzőnek köszönhetően akár a sivatag közepén is könnyen olvasható marad a képernyő tartalma. És ráadásként a 2000 milliamper/órás akkumulátort vélhetően 30 százalékkal kevésbé fárasztja majd Qualcomm Snapdragon S4 processzor, mint a négymagos társakat.

Kevin Shields, a Nokia termékfejlesztési alelnöke a készülék színes polikarbonát borítására hívta fel a figyelmet, amely szerinte dekoratívabb, mint a versenytársak által használt egyszínű tok és szerinte szinte képtelenség összekarcolni. A 720  p feletti XWGA felbontással a Nokia szerint az okostelefonok körében a leggyorsabb LCD kijelzőt építette a mobilba.

A Nokia árfolyama közel 15 százalékot esett, miközben bemutatták az új okostelefont, vagyis a piaci szereplőket egyelőre nem nyűgözte le a készülék.
 

térképek Nokia lumia Windows 8
Kapcsolódó cikkek