Cégvilág

Személyi és BKV-bérlet egy kártyán - Mikor jöhet az új rendszer?

Az ígéret elhangzott a Nemzeti Egységes Kártyarendszer bevezetésére, ám konkrétumot egyelőre keveset adtak közzé a döntéshozók. Ugyan létezett olyan terv is, hogy már idén elkezdték volna az új rendszer bevezetését, egyelőre pontos időpont nincs, mikor jöhetnek a kártyák.

A rendszert Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) elnöke ismertette sajtótájékoztatóján; a rendszer későbbi bevezetését ő felügyeli miniszteri biztosként. A konkrétumokról annyit közölt, hogy az új kártya több funkcióra lesz használható egyszerre: kiváltja például a közlekedési bérleteket, az étkezési utalványokat, valamint a diákigazolványt is.

A fővárossal megállapodtak: a város vezetése 2014-től tervezi bevezetni az elektronikus jegy- és bérletrendszert. Most eldőlt, hogy ez is része lesz a Nemzeti Egységes Kártyarendszernek, a két kártyarendszert műszakilag és szabályozásban is összehangolják.

Megkerestük a KEK KH-t, hogy pontosan mikor vezetnék be az új kártyarendszert, valamint hogy készült-e becslés, mennyibe kerülne mindez, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Annyi biztos, hogy tavaly novemberben, amikor a tervek a parlamenti bizottságok előtt is szóba kerültek, Vetési Iván arról beszélt, hogy 2012 elején adhatják ki az első új kártyát, a teljes lakosság körében pedig 8-10 évig tarthat a csere.
A sajtótájékoztatón adták közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttéranyagát a közigazgatás minőségéről.

Eszerint „korántsem tekinthető teljesültnek számos, a közigazgatás reformjában eddig kitűzött cél”, például „nem kellő gyorsaságú a fejlesztési források lehívása, a XXI. század adta fejlett eszközök nehezen bevezethetők a közigazgatásba”.

bérlet minisztérium egységes kártyarendszer személyi igazolvány
Kapcsolódó cikkek