Mostanáig a Gazprom nem kapott hivatalos értesítést az ellene indított uniós eljárásról, amely a Brüsszeli Bizottság honlapján olvasható, áll a társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A közlemény hangsúlyozza: az a tény, hogy eljárás indult ellene, nem jelenti azt, hogy valóban meg is sértette az uniós versenyszabályokat. Kijelentette a Gazprom azt is, hogy gondosan betartja minden ország törvényeit és előírásait – beleértve a nemzetközi szabályokat is –, amelyekben aktív. „A Gazprom csoport tevékenysége tehát az EU egész piacán megfelel a jogszerűség elvárásainak, szabályainak, amelyek a többi gáztermelőre és exportőrre is vonatkoznak, beleértve az árképzés rendszerét is. Várakozásaink szerint a vizsgálat elismeri a jogainkat, valamint az európai és a nemzetközi törvényeken alapuló érdekeinket” – írja a társaság –, „és figyelembe veszi azt is, hogy az OAO Gazprom olyan országban, Oroszországban van bejegyezve, ahol nem az uniós jog az érvényes. Azt is tekintetbe kell venni, hogy a társaságnak társadalmi funkciói is vannak, hogy stratégiai szervezet, s hogy a kormány irányítja.”

A Gazprom továbbra is kész jóhiszeműen együttműködni az Európai Bizottsággal és nyitott a konstruktív párbeszédre az ügy megoldása érdekében.