Cégvilág

Botrány: Sarkozy beleszólt a Peugeot Citroen irányításába?

François Fillon volt miniszterelnök egy televíziós vitában elismerte, hogy Nicolas Sarkozy az elnökválasztási kampány idején arra akart rávenni az előző kormányt, hogy halasztassa el Peugeot Citroen leépítési tervének bejelentését.

A PSA Peugeot Citroen júliusban jelentette be, hogy a keresletcsökkenés miatt átalakítja működését és ennek keretében nyolcezer dolgozójától megválik. Najat Vallaud-Belkacem, a jelenlegi miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault szóvivője ugyanakkor bejelentette, hogy az előző kormány, pontosabban Nicolas Sarkozy volt elnök rá akarta venni az autóipari konszernt, hogy halassza az elnökválasztási kampány utánra a leépítés bejelentését. A szóvivő a Les Échos szerint úgy fogalmazott: az eset igen súlyos felelősséget vet fel, hiszen a nehézségekkel küzdő cég terheit tovább növelte, hogy a volt elnök kérésére később kezdték meg az átalakítás.

François Fillon azt állítja, hogy félreértelmezték a televíziós vitában elhangzott szavait, ő ugyanis csak azt mondta, hogy Sarkozy mindent elkövetett a leépítés elkerülése érdekében, ahogy ezt minden hasonló esetben tette. Az ügy érdekessége, hogy megszólalt Xavier Bertrand, a Fillon-kormány munkaügyi minisztere is, aki pedig saját állítása szerint máshogy emlékszik a történtekre.

A volt tárcavezető szerint ostobaság lett volna azt feltételezni, hogy egy ilyen halasztási kérés titokban maradhat. Sarkozy – így Bertrand – azt viszont biztosan kijelentette: nem akarja, hogy bármelyik Franciaországban működő autógyárat bezárják.

Az autóipari szakszervezet, a CFDT viszont nem találja különösebben meglepőnek az esetet. Christian Lafaye, a szakszervezetnek a PSA-hoz delegált tagja úgy vélte: a jobb- és baloldali kormányok egyaránt ezt tették volna, Fillon pusztán csak őszintébb a legtöbb politikusnál.


 

Fillon Sarkozy Peugeot Citroen
Kapcsolódó cikkek