Cégvilág

EMFESZ: két igazgató bent, egy kint

Folytatódnak a már felszámolás alá került EMFESZ kft. körüli bonyodalmak. A felszámolás leállt, a társaságon újra milliárdok követelhetők, Góczi István pedig ismét beült az igazgatói székbe.

Ismét Góczi Istvánnak, az EMFESZ korábbi ügyvezetőjének a neve szerepel az EMFESZ Kft. igazgatójaként a cégbírósági adatok között, s nem a felszámolóé. Mellette ügyvezető korábbi igazgató társa, Oleg Sorokin is, Gazda Tamás pedig képviseleti és együttes aláírási jogot kapott.

E bejegyzés annak a sok szálon futó történetnek az egyik fontos vonulatához tartozik, amely a 2008-ban még a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedőnek számító társasággal összefüggésben bonyolódik.
 
Góczi István annak köszönhetően jegyeztethette be magát 2012. szeptember 12-én igazgatóként, hogy előzőleg, de még aznap a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az EMFESZ felszámolását elrendelő felsőfokú bírósági végzést. Ha tehát nincs felszámolás, a cég élén ügyvezetőnek kell a állnia. Azért lehetett újból éppen ő az igazgató, mert az EMFESZ tulajdonosaként a cégbejegyzésben az őt kinevező, svájci RosGas AG neve szerepel.

Csakhogy a Kúria 2012. február 12-én kimondta, hogy semmis az EMFESZ 2009. április 28-i eladása, s azé a társaság, akié e dátum előtt is volt: a ciprusi Mabofi Holdings Ltd-é. (A kft. eladását egyébként maga Góczi István bonyolította le egy a Mabofitól korábban kapott felhatalmazást felhasználva, ténylegesen azonban a Mabofi tudta, akarata és jóváhagyása ellenére.) A Kúria februári és az ítélőtábla szeptemberi döntéséből az is következne, hogy 2012. szeptember 12-től a Mabofi által kijelölt igazgatónak kellene vezetnie a céget. A Mabofi korábban – Góczi István egyidejű visszahívásakor – Knopp Andrást nevezte ki e posztra.
További részletek a holnapi Világgazdaságban

emfesz Sorokin Góczi István RosGas gazda Mabofi knopp andrás
Kapcsolódó cikkek