A múlt heti adatok szerint eddig közel 90 milliárd forint értékben nyújtottak be pályázatot vidéki cégek az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) gazdaságfejlesztési operatív programjának mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó (GOP-2.1.1.) 2011-2013-as keretére – közölte lapunkkal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Ez azt jelenti, hogy még több mint 15 milliárd forintnyi szabad forrásra pályázhatnak a vállalkozások a GOP-2.1.1. keretében, miután a jelentős igények miatt az NFÜ egy hónappal ezelőtt a korábbi 81 milliárdról 105 milliárd forintra emelte a konstrukció keretét.

„Szükséges és helyes lépésnek tartjuk a GOP-2.1.1. keretének emelését, mert így annak egyik alkiírása, az Új Széchenyi Terv legnépszerűbb konstrukciói közé számító, a kimondottan a mikrovállalkozások fejlesztését célzó kombinált mikrohitel program vidéki kiírása (GOP-2.1.1.-11/M) is újabb forrásokhoz jut” – mondta el lapunknak a program egyik szerződött hitelközvetítője, a BG Finance Zrt. vezérigazgatója. Moskovits Pál emlékeztetett arra, hogy a tavaly márciusban eredetileg 15 milliárd forintos kerettel indították el a programot, amit hamar kimerítettek a mikrocégek benyújtott igényei, így a kormányzat idén júniusban hárommilliárddal megemelte a források összegét. Augusztusban pedig az NFÜ – amikor már mintegy 30 milliárdos igénylést nyújtottak be a mikrovállalkozások – lényegében azt közölte lapunkkal, hogy már nem határoznak meg külön összegeket az akkor 81 milliárdra emelt GOP-2.1.1. keretén belül az egyes alprogramokra, hanem majd a piaci igények alapján, a beérkezés sorrendje dönt a felhasználható forrásokról.

A kombinált mikrohitel program kiírása elvileg az év végéig szól, azonban a forrás kimerülése esetén az NFÜ már korábban lezárhatja ezt a pályázati ablakot, mint ahogy a program közép-magyarországi régióra vonatkozó kiírását ilyen okból már tavasszal felfüggesztette.

„Az utóbbi hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy átlagban hetente egymilliárd forint értékű pályázatot nyújtanak be a vidéki mikrocégek, vagyis a jelenlegi igénylési intenzitás mellett az év végéig még elegendő lehet a GOP-2.1.1.-keret még szabad 15 milliárdos forrása a kombinált mikrohitel programra. Miután azonban a GOP-2.1.1. más alprogramjaira is várhatón számottevő igénylés érkezik be, így azt javasoljuk a vállalkozásuk fejlesztését tervező vidéki mikrocégeknek, hogy minél hamarabb nyújtsák be igényeiket valamelyik szerződött pénzügyi közvetítőhöz, nehogy a kiírás év véginél hamarabb történő esetleges felfüggesztése miatt lemaradjanak a pályázati lehetőségtől” – figyelmeztetett Moskovits Pál.

A cégek körében azért igen népszerű a mikrohitel program, mert egyablakos ügyintézés keretében a pályázó egyszerre igényelhet a piacinál kedvezőbb kamatozású, államilag támogatott forinthitelt, illetve vissza nem térítendő támogatást mindössze 10 százalékos önrész felmutatása mellett. A konstrukció sikeréhez a rugalmas felhasználási lehetőség is hozzájárult, hiszen az nem csak gép vagy más tárgyi eszköz beszerzésére, hanem például irodacélú ingatlan megvásárlására is felhasználható.

A lapunk által megkérdezett féltucatnyi pályázó összességében jó kiírásnak tartja a programot, nem panaszkodtak arra, hogy a pályázat túlzottan bürokratikus lenne, a különböző eljárási határidők túllépésről sem számoltak be az eljáró közreműködő hatóság vagy a program szerződött hitelközvetítője részéről. Lényegében egyöntetűen azt emelték ki nehézségként, hogy a vissza nem térítendő támogatást – amelynek összege akár 10 millió is lehet – csak a projekt megvalósulása után kapják meg, így elő kell finanszírozniuk a beruházásukat. Véleményük szerint így a pályázaton valójában az a vállalkozás tud elindulni, amely elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a működési cash-flow-jából hónapokra nélkülözni tudjon milliós összegeket. Akiknek ez gondot okozott, azok sokszor családi vagy baráti körből kértek segítséget az előfinanszírozáshoz. A BG Finance az előfinanszírozás nehézsége miatt saját forrásból piaci kamatozású áthidaló hitelt is kínál a pályázóknak. A cég tízmilliós támogatás esetén legfeljebb kilencmilliót vállal át piaci kamatozás mellett.