BUX 43,457.58
+4.02%
BUMIX 3,956.67
+0.14%
CETOP20 2,013.3
+1.85%
OTP 10,465
+5.66%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-4.64%
+0.85%
+2.13%
ZWACK 17,050
0.00%
0.00%
ANY 1,600
-1.23%
RABA 1,170
-0.85%
0.00%
+0.49%
+0.65%
+1.40%
OPUS 189.8
+0.53%
-1.60%
-0.12%
0.00%
+2.34%
OTT1 149.2
0.00%
+1.95%
MOL 2,842
+5.26%
+0.26%
ALTEO 2,360
-1.26%
0.00%
+0.20%
EHEP 1,770
+11.32%
+9.79%
+0.89%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.87%
0.00%
0.00%
SunDell 41,600
0.00%
+0.47%
-0.38%
+2.92%
+4.05%
-2.99%
+0.81%
GOPD 12,700
0.00%
OXOTH 3,470
-7.22%
+0.44%
NAP 1,210
+1.68%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Itt az új trend: BYOD, avagy dolgozz a saját gépeden

Magyarországon is a következő évek egyik legfontosabb trendje lehet a BYOD. Nőhet az igény a következő években az iránt, hogy az alkalmazottak munkahelyükön is használni tudják saját eszközeiket. Bár a kezdeményezés a munkavállalóktól indult, a számukra kedvező trendet a cégek is könnyen meglovagolhatják.

A vállalati informatika egyik legfontosabb trendje a következő években egyértelműen a "Hozd a saját eszközöd" (Bring Your Own Device - BYOD) lehet - legalábbis ez derül ki az ágazati szereplők és a piackutatók által a közelmúltban készített felmérésekből. A Cisco egy nemrégiben közzétett - kilenc országra kiterjedő, 18 különböző informatikai iparág közel 4900 döntéshozójának megkérdezésével készített - elemzése szerint tízből kilenc cég már most is lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak valamilyen formában használják saját eszközeiket munkahelyükön, a jövőben azonban a BYOD akár a cégek IT-ról alkotott képét is átalakíthatja.

A kutatás szerint a vállalatok 63 százaléka arra számít, hogy a következő két év során növekedni fog a vállalati hálózatokhoz csatlakozó munkavállalók tulajdonában lévő eszközök száma, s ezt támasztja alá a Cisco előrejelzése is, amely szerint 2014-ben egy alkalmazottra átlagosan 2,8 vállalaton belül is használt kütyü jut majd, szemben a tavalyi 2,3-mal.

Ugyanezt mutatja a Kaspersky napokban kiadott elemzése is. Az IT-biztonsági megoldásokat gyártó orosz cég 22 országot érintő felméréséből az derült ki: az informatikai szakemberek 72 százaléka vélekedik úgy, hogy a BYOD a vállalati működés több területére is komoly hatással lehet. A társaságok nagyjából fele tervezi, hogy meglovagolja az új trendet, és arra ösztönzi a munkavállalóit, hogy saját eszközeiket használják a mindennapi munkavégzés során, de a BYOD iránt egyelőre kevésbé fogékony cégek is elkerülhetetlennek tartja a tendenciát.
A saját készülékek munkahelyi használatának gyors térnyerését egyértelműen a mobil eszközök rohamos terjedése hajtja. A globális táblagéppiac a legfrissebb előrejelzések szerint a következő öt esztendőben átlagosan évi 26 százalékkal bővülhet, s várhatóan kétszámjegyű növekedést mutatnak majd az okostelefon-eladások is. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Solutions & Market prognózisa szerint a az alkalmazottak által használt mobil eszközök száma két év alatt több, mint duplájára emelkedhet, s az idei szűk 150 milliót követően 2014-ben már elérheti a 350 milliót is.

A vállalati és munkavállalói igény növekedése természetesen az ilyen technológiák piacának is komoly lökést adhat a következő években. Tavaly a Markets&Markets piackutató adatai szerint BYOD és egyéb vállalati mobilitáshoz köthető megoldásokra világszerte összesen 67,2 milliárd dollárt költöttek a cégek, 2017-re azonban ez a szám elérheti a 181,4 milliárdot, ami a következő bő fél évtizedre évi 15 százalékos növekedést vetít előre.

Ágazati szakértők várakozásai szerint a globális trendeknek megfelelően alakulhat a BYOD elterjedése Magyarországon is. Szabó Péter a T-Systems Magyarország Zrt. szenior termékkonzulense a Világgazdaságnak elmondta: bár hazánkban egyelőre nem különösebben elterjedt a saját eszközök vállalati használata, a cégek láthatóan itthon is kezdik felismerni, hogy hosszabb távon elkerülhetetlen az, hogy az alkalmazottak saját gépeiken is dolgozzanak. A folyamatot ráadásul Magyarországon is erősítheti a táblagépek és az okostelefonok gyors terjedése: az IDC előrejelzései szerint a hazai tabletpiac az idén értékben 43 százalékkal bővülhet, az átlagárak érezhető esése miatt azonban darabszámban ennél is jóval nagyobb lehet a növekedés, az okostelefonok pedig már abszolút dominálják a mobilpiacot, hiszen a szolgáltatók tapasztalatai szerint az eladott készülékek 90 százaléka ilyen típusú.


Bár az igény elsősorban az alkalmazottak, s ezen belül is a jobb minőségű, magasabb árkategóriás saját készülékkel rendelkező felső vezetők részéről jelentkezik, a vállalatok - különösen a nyugati országokban - ha már így alakult, igyekszenek rájátszani erre a folyamatra, s lehetőség szerint akár a teljes vállalatra kiterjeszteni azt - jelezte Szabó Péter. Ennek oka egyszerűen az, hogy a BYOD komoly költségcsökkentést tesz lehetővé a cégek számára, hiszen amennyiben az alkalmazottak saját gépükön dolgoznak, a vállalat ezen eszközök beszerzését, támogatását és szervizelését is megspórolhatja.

Itthon egyelőre elsősorban a nagyobb vállalatok esetében merült fel az igény arra, hogy biztosítsák a munkavállalók tulajdonában lévő eszközök céges IT-rendszeren belüli használatát. Mivel ezek a vállalatok jellemzően saját informatikai infrastruktúrával rendelkeznek, gyakran megpróbálják házon belül megoldani ezt a feladatot is, Szabó Péter szerint azonban a jövőben inkább az lesz jellemző, hogy külső szolgáltatóra bízzák az alkalmazotti készülékek vállalatai rendszerbe történő beépítését.

Ennek magyarázata egyrészt az, hogy az IT-outsourcing hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt, s bár a felhő alapú szolgáltatásokkal szemben a magyarországi vállalatok egy része még mindig bizalmatlan, most már azért egyre többen szerveznek ki komplett feladatokat, felismerve az ebben rejlő költségcsökkentési lehetőségeket. Másrészt azonban fontos látni azt is, hogy a BYOD bármennyire is előnyös folyamat a vállalatok számára, komoly biztonsági kockázatokat rejt, hiszen amennyiben a vállalat nem körültekintő, adatszivárgáshoz vezethet, vagy akár az is előfordulhat, hogy az alkalmazott a teljes vállalati rendszert megfertőzi saját gépéről. A külső szolgáltatók, amelyek jellemzően komplett csomagokat kínálnak a cégeknek, ezeket a problémákat személyre szabottan képesek kezelni, a T-Systems Magyarországnál például a vékony kliens használata kifejezetten ezt a célt szolgálja.

Új szegmens

A felsővezetők azon igényét, hogy munkahelyükön is használhassák saját eszközeiket a nagy személyi számítógép és mobil-telefongyártók is felismerték. Ezek a cégek sorra jönnek ki olyan jellemzően felső árkategóriás készülékekkel, amelyekkel kifejezetten a top menedzsereket célozzák meg, s amelyek egyszerre alkalmasak szabadidős tevékenységre, és munkavégzésre. Szakértők szerint kifejezetten kedveltek lehetnek a jövőben azok a készülékek, amelyek valamilyen módon táblagépből billentyűzettel rendelkező eszközzé alakíthatóak.

Innovációs központ

A T-Systems Magyarország és a Cisco az előbbi társaság Budafoki úti épületében október elején avatta fel új innovációs központját, amelynek egyik első fontosabb projektje épp a BYOD-hoz köthető. A FutureZone névre keresztelt központ amellett, hogy a Cisco megoldásain alapuló szolgáltatásokat fejleszt, bemutatóközpontként is működik. Fontos feladata az is, hogy megszervezze a kidolgozott megoldások piaci bevezetését.

Az egységben jelenleg folyó munka elsősorban az új hálózati technológiák cloud alapú megoldásaira épít, míg a közeljövő projektjei között a zöld IT, a biztonságos wifi illetve az informatika innovatív egészségügyi alkalmazása szerepelnek.

Miután azonban a T-Systems Magyarország megítélése szerint hazánkban a BYOD már olyan fázisban van, hogy be lehet mutatni a potenciális ügyfeleknek, 2012-re tulajdonképpen ezt, illetve ehhez kapcsolódóan a piac fejlesztését tűzte ki elsődleges célul a két vállalat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek