Cégvilág

Kartellvizsgálat a legnagyobb német acélipari cég menedzsere ellen

A legnagyobb német acélipari vállalat, a ThyssenKrupp felügyelőbizottsága vizsgálja, terheli-e felelősség az egyik menedzserét az összesen mintegy 1 milliárd eurós kárt okozó sínkartell ügyben.

A ThyssenKrupp konszern felügyelőbizottsága azt vizsgálja, követetett-e el kötelességszegést Edwin Eichler, a cég igazgatótanácsának tagja az úgy nevezett "sínkartellel" kapcsolatban. A konszern szóvivője megerősítette e vizsgálat hírét. A felügyelőbizottság személyzeti bizottsága elhatározta, hogy "szakértői állásfoglalást szerez be Edwin Eichler szerepéről az úgynevezett sínkartell kapcsán" - idézi a Handelsblatt azt a levelet, amelyet Gerhard Cromme, a felügyelőbizottság elnöke írt az ellenőrző grémium tagjainak. Ehhez a Freshfields Bruckhaus Deringer LLP és egy müncheni büntetőjogász professzor szakértői segítségét kérte a vállalat.

A legnagyobb német acélipari vállalat, a ThyssenKrupp júliusban 103 millió eurós bírságot fizetett ki a versenyhivatalnak, miután bebizonyosodott, hogy a konszern részt vett az úgy nevezett sínkartellben. Ezzel az acélóriás fizette ki a legmagasabb bírságot, az osztrák Voestalpine 8,5 millió eurót, a Vossloh konszernhez tartozó Stahlberg Roensch pedig 13 millió eurót fizetett idén nyáron.

Eichler nem kommentálta az eljárást, a ThyssenKrupp pedig csak annyit közölt: a vállalat mindent elkövetett, hogy elkerülje a kartellezéssel kapcsolatos vádakat.

Korábbi becslések szerint az iparvállalatok összesen 1 milliárd euróval károsították meg a Deutsche Bahnt azzal, hogy egyeztették a német vasútfejlesztés esetében alkalmazott árakat.

 

ThyssenKrupp kartell acélipar voestalpine
Kapcsolódó cikkek