Cégvilág

Közép-Kelet-Európa legnagyobb tehenészeti telepét avatták Beremendnél

Orbán Viktor kormányfő adta át kedden Közép-Kelet-Európa legnagyobb és egyik legkorszerűbb tehenészeti telepét a baranyai Beremendhez közeli Csípőteleken.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Bonafarm csoport tagjaként működő Bóly Zrt. 3,5 milliárd forintból, részben európai uniós támogatásból kialakított létesítményében 2500 tehén és 130 üsző tartására nyílik lehetőség.

Az istállókban a legmodernebb amerikai, számítógép vezérelte technológiát alkalmazzák. Az állatok kényelmét, a jobb higiéniát, a helyiségek könnyebb tisztíthatóságát kvarchomokos padozat és pihenőboxok, hűtését istállóként 140 ventillátor és vízbefújó rendszer biztosítja.

Az állatok etetését 45 köbméteres takarmánykiosztó kocsi biztosítja, a fejőházban átlagosan 4 percenként fejnek meg egy tehenet, és a fülükben elhelyezett chip segítségével tejmérési diagnosztikát is végeznek. A tej zárt rendszeren keresztül kerül a 4, egyenként 30 ezer literes tárolóba, szavatolva a csíramentességet és azt, hogy az áru magas minőségben kerüljön a tejszállító autókba.

Az 1979 óta működő, eredetileg 1400 férőhelyes szarvasmarhatelepen megvalósított kétéves fejlesztés célja a tejtermelő ágazat versenyképességének erősítése. A beruházással a Bóly Zrt. tejelő szarvasmarha-állománya az eddigi három, szaporulatnevelése pedig az eddigi négy telephelyről erre az egyre került.

A Bóly Zrt. a tehenek jó tartási körülményei nyomán nemzetközi szinten is kedvező önköltséggel, évi 10 ezer liter kiváló minőségű tej termelését és értékesítését tűzte ki célul a csoport másik vállalata, a Sole-Mizo Zrt. felé. Mindez 58 ember tartós foglalkoztatását teszi lehetővé a telepen.

A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb, vertikálisan integrált élelmiszergazdasági cégcsoportja, amely 30 ezer hektáron folytat mezőgazdasági termelést. A Bonafarm halastórendszere 220 hektárt tesz ki, szarvasmarha-állománya 4 ezer állatból áll, s évente 350 ezer hízósertést továbbít húsfeldolgozó cégéhez.

A cégcsoporthoz tartozó társaságok az ország 11 megyéjében 50 telephelyen 6 ezer embert foglalkoztatnak. A vállalatok nettó árbevétele 2010-ben összesen 125 milliárd forint, tavaly 130 milliárd forint volt, és az idén is hasonló összbevételt várnak.

 

MTI-->

tej Csányi tehenészet élelmiszeripar Bonafarm
Kapcsolódó cikkek