Szorosabb uniós szintű együttműködést sürgetnek a visegrádi országok mérnök-szervezetei az energetika terén, részben ennek jegyében rendezik meg holnapi, budapesti konferenciájukat is.

„A négyek összefogására annak ellenére is szükség van, hogy tart az egységes az uniós energiapiac kialakítása, illetve, hogy technikai szempontból valóban minden országnak elsősorban a saját szomszédjával kell kooperálnia” – válaszolt a Világgazdaság felvetésére Zarándy Pál, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke a délelőtti háttérbeszélgetésen. Mint hozzátette, maga az uniós piac egységesülése is régiós szinteken, lépcsőkön keresztül történik.

Komoly létjogosultsága van a V4-ek közös, tehát az energia ügyek terén is egyeztetett fellépésének Barsiné Pataky Etelka, a kamara elnöke szerint is. Rámutatott, hogy a régiók szerepe fordítva is igaz: az uniós érdekek gyakorlatilag régiós szinteken jelennek meg. Ám hangsúlyozta azt is, hogy a visegrádiak részéről nem blokkban kellene fellépniük – ez egyébként sem a mérnökök, hanem a politikusok szintjén eldőlő kérdés –, hanem arról, hogy a visegrádi országok számos okból közös helyzetben vannak, és közösek az érdekeik, s nem ritkán ellentétesek az EU más térségeiéinél. Együttes fellépéssel értelemszerűen erősebb a lobbierejük, mint külön-külön.

Emlékeztetett, hogy Magyarország uniós elnöksége alatt is hangsúlyt kapott a visegrádi országok több területen, például a nukleáris ipar terén történő együttműködés szorgalmazása. Az az utánunk következő soros elnök Lengyelország külügyminisztere, Radoslaw Sikorski is a „V4 brand” létrehozásáról beszélt.

Barsiné Pataky Etelka konkrét példákat is hozott arra, mely energetikai területeken vannak hasonló helyzetben a visegrádi (s mellette más, új uniós tagországok) Mindegyiknél komoly mérnöki (és más) munka áll amögött, hogy villamos energia rendszerük a korábbi, Centrel szervezet helyett a nyugat-európai rendszerek részévé váljon, s hogy atomerőműveik biztonsága elérje a nyugati létesítmények szintjét. Közös az is, hogy hosszabb távon is terveznek az atomenergia felhasználásával az energia-termelésben, hogy erős a gázimportnak való kitettségük, s hogy olyan, jelentős szénvagyonuk van, amelyre támaszkodva csökkenthetik energiahordozó-importjukat.