Cégvilág

Rezidens Szövetség: Nincs esély arra, hogy hazajöjjenek az orvosok

Bár nagyon jól jönne a magyar egészségügynek, egyelőre nincs esély arra, hogy hazajöjjenek a külföldön dolgozó orvosok – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Papp Magor a miniszterelnök kijelentésére, amely szerint 2014-ben tömegével jönnek majd haza a külföldön dolgozó magyarok, úgy reagált: amennyiben a béremelés folytatódik, és biztosítottak lesznek az orvosok szakmai előmenetelének feltételei, van erre esély.

A kint dolgozók többsége ugyanis a szövetség felmérése szerint hazacsábítható, ugyanakkor jelen pillanatban 58 százalékuk egyáltalán nem tervezi, hogy két éven belül hazajön, miközben csupán 2 százalék biztos ebben.

Mint arról a Világgazdaság korábban már beszámolt: a Rezidens Szövetség felmérése szerint az alacsony fizetés mellett, a munkaterhelés és a rossz munkakörülmények, valamint a hálapénz tartja leginkább külföldön a magyar orvosokat. Ez utóbbiról a friss diplomás orvosok 90 százaléka akár szerződésben is lemondana, annyira idegenkedik tőle.

Jelenleg ugyanakkor mindössze 15 százalékuk utasítja el teljességgel a paraszolvenciát. A külföldi munkát, ha csekély mértékben is, de valamivel kevésbé preferálják az idén végzett orvosok, mint akik az előző két évben léptek ki az egyetem kapuján. 28 százalékuk ugyanakkor most sem Magyarországon képzeli el a jövőjét – közölte Papp Magor.

rezidens szövetség orvos hazajön külföld
Kapcsolódó cikkek