Eddig 36 cég jelezte részvételi szándékát a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére – közölte tegnap a gyorsított közbeszerzési eljárást kiíró Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK).

A szervezet tájékoztatása szerint három tucatnyi vállalat kérte ki hétfőig a jelentkezés elkészítéséhez szükséges kiegészítő iratokat, könnyen elképzelhető azonban, hogy ez még nem a végső szám, mivel a pályázatok leadásának határidején az utolsó pillanatban ismét módosítottak.

Az ÁAK most éppen szerda 11-ig várja az anyagokat, az elmúlt napok tapasztalatai alapján azonban felesleges kapkodni a pályázóknak, hiszen a határidőt a kiírás óta eddig háromszor változtatták meg, s látszólag semmi biztosíték nincs arra, hogy nem halasztanak negyedszer is. Első körben még úgy festett, hogy összesen három munkanapja lesz az aspiránsoknak a jelentkezésre, ezt azonban először kettő, majd további öt nappal kitolták, tegnap, nem sokkal az aktuális leadási határidő előtt pedig újabb két napot rádobtak.

Az biztosra vehető, hogy a 36 említett cégből kettő leadja a pályázatát, a T-Systemsnél, és a Kapschnál ugyanis lapunknak megerősítették, hogy indulnak a tenderen. A Magyar Telekom érdekeltségébe tartozó T-Systems még szeptember elején jelentette be, hogy felkészült a rendszer kiépítésére, a cég vezérigazgatója, Budafoki Róbert pedig múlt héten jelezte lapunknak: ez irányú terveik a pályázat szövegének megismerését követően sem változtak. Bár korábban indulási szándékát hivatalosan nem jelentette be, tegnap lapunknak az osztrák Kapschnál is megerősítették, hogy beadják pályázatukat. Nem indul viszont a gyorsított közbeszerzési eljáráson a magyar tulajdonú a Sopia-Net Kft.
További részletek a mai Világgazdaságban