Cégvilág

Velük lesz az erő

Megnyugodhatnak a Star Wars filmek rajongói: biztosan folytatódik a sorozat, miután az elmúlt évek legnagyobb filmipari üzlete megköttetett Hollywoodban. A The Walt Disney Company 4 milliárd dollárért megvásárolta a korábban a filmeket készítő Lucasfilm Ltd-t.

„Mickey Egér és Darth Vader valószínűtlen szövetséget kötött” – számol be a Financial Times az utóbbi idők legjelentősebb filmes üzletkötéséről. A megállapodás értelmében a The Walt Disney Compay 4 milliárd dollárért megszerezte a Star Wars filmek gyártóját, a Lucasfilm Ltd-t. A felvásárolt társaság tulajdonolja a Star Wars vizuális effektjei mellett más produkcióban is dolgozó Industrial Light and Magic nevű céget, és a számítógépes játékokat gyártó LucasArts-ot is. A gazdasági napilap szerint az új tulajdonos azonnal be is jelentette, hogy mindenképpen folytatják a sikerszériát, így elkészül a hetedik rész is, amely várhatóan 2015-ben kerül majd a mozikba. Az üzlettel a Disney-hez került az Indiana Jones-franchise, valamint a céghez tartozó minden ajándéktárgy, és az összes kapcsolódó filmes és zenei jog is.

A részben készpénzzel, részben részvénycserével nyélbe ütött megállapodással a Lusasfilm olyan portfólió része lesz majd, amelyben szerepel többek között a Pixar, a Marvel, és az ESPN televíziós csatorna is. A megállapodással George Lucas, a Lucasfilm tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója körülbelül 2 milliárd dollárnyi készpénz kap, a fennmaradó részért pedig Disney részvények tulajdonosa lesz, a legnagyobb egyéni részvényessé válva így a társaságban. „Az elmúlt 35 évben egyik legnagyobb örömöm az volt, hogy láthattam azt, amint a Star Wars egyik generációja születik meg a másik után”  – nyilatkozta Lucas„Most érkezett el az idő arra, hogy a filmet az új kornak megfelelő filmkészítők vegyék kezükbe” – tette hozzá.

Az ügylet a harmadik milliárd dolláros felvásárlás, amelyet Bob Iger, a Disney jelenlegi vezérigazgatója bonyolított le. Első ízben a Pixart vették meg 7,4 milliárd dollárért 2006-ban, majd a Marvel került a Disney-hez 2009 4 milliárd dollárért. „A Lucasfilm tökéletesen illeszkedik stratégiánkba” – jelentette ki az ügylettel kapcsolatban a vezető. „Tisztában vagyunk vele, hogy a cég mekkora értéket teremt számunkra, ráadásul viszonylag gyorsan kezdi meg a nyereség termelését” – tette hozzá. A számítások szerint már a következő évben jelentős részt vállal a Disney bevételeiből a Star Wars körül kialakult rajongás, de a 2015-ös bemutató minden bizonnyal beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ennek megfelelően a tervek alapján minden második évben újabb részt mutathatnak majd be.

Az első tárgyalások Lucas és Iger között 18 hónapja indultak meg, de csak a közelmúltban döntöttek a véglegesítés mellett. A végső lökést a kereskedelmi jogok átadása jelentette. A Lucasfilm idén 215 millió dollár árbevételt ért el a különböző tárgyak eladásából, de az új tulajdonos további növekedést vár el.

Lucas Star Wars Disney marvel Pixar
Kapcsolódó cikkek