Cégvilág

Átcsoportosítják a profitot: nevetségen alacsony adót fizet az Apple

A világ legértékesebb vállalata az adótakarékosság terén is az élvonalban van: az Apple 2011-ben külföldön óriási, 36,8 milliárd dollár összegű nyereségre tett szert, ám az Egyesült Államokon kívül elért profit után csak 1,9 százalék jövedelemadót fizetett.

A USA Today cikke szerint az előző, szeptember 29-vel végződő pénzügyi évben az Apple 36,8 milliárd dolláros külföldön szerzett jövedelme után mindössze 713 millió dollárnyi adót fizetett ki. 2011-ben a vállalat még 2,5 százaléknyi jövedelemadót fizetett ki külföldön, mostanra az arány 1,9 százalékra csökkent. Az mértéke különösen annak fényében tekinthető rendkívül alacsonynak, hogy az Egyesült Államokban a vállalatok átlag 35 százalékkal adóznak.

A lap megjegyzi, hogy az Apple – más nemzetközi konszernekhez hasonlóan – úgy csökkenti az adó mértékét, hogy nyereségeit az alacsony adókulcsot alkalmazó államokba csoportosítja. Az Apple egyébként az értesülések szerint továbbra is adózó marad az Egyesült Államokban. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vállalat könyvelésében az adókötelezettség egy részét pénzügyi kötelezettségként tünteti fel, ami így csökkenti a profit mértékét annak ellenére, hogy ezeket az összegeket nem is fizette ki. Ha az Apple felszámolná ezeket a fantom adókötelezettségeket, azzal az elmúlt három évre visszamenőleg mintegy 10,5 milliárd dollárral emelkedne a profit. Ennek a befektetők valószínűleg örülnének, a vállalat azonban valószínűleg nem fogja megtenni ezt a lépést, mert ezzel tönkretenné imázsát, mely szerint az amerikai állam stabil adófizetője.

 

 

adókötelezettség Apple adó külföld
Kapcsolódó cikkek