Cégvilág

Hol olcsóbb a használt autó?

Szeptember végéig több használt autót hoztak be külföldről, mint az egész tavalyi évben. Ugyanakkor az idei első háromnegyed év alatt 296 780 használt személygépkocsit írtak át Magyarországon, ami csaknem 21 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Szakmai prognózisok szerint  év végéig nem várható javulás és a KEKKH-tól származó adatok szerint az átírt autók több mint fele 2004 előtt készült és ez az autóállomány elöregedését mutatja.

Ugyanakkor egyre öregebb kocsik kerülnek az országban a használatutó révén. Amíg tavaly összesen 31 312 külföldről érkezett használt kocsi kapott rendszámot, addig idén már szeptember végéig 39 ezret regisztráltak és a behozott járművek átlagos kora a tavalyi 8,2 évről az idei első háromnegyed évben 10,6 évre nőtt.

A számokból látható, hogy a hazai használtautó kereskedelemből kieső autókat külföldről pótolták a vásárlók. Az öregedő hazai autóállomány miatt ugyanis itthon csökkent a fiatal, minőségi használtautó kínálat a piacon.

Mivel január elsején ismét, a tavaly júliusinál jelentősebb mértékben, kategóriától függően 37-50 százalékkal csökkent a regisztrációs várható volt a használtautó import fellendülése – vélekedett Horváth Zoltán, a 38 kereskedéssel kapcsolatban álló Weltauto-hálózat márkaigazgatója.

A Datahouse adatait idézve hozzá tette, hogy amíg Budapesten 77 872, Pest megyében pedig 41 874 használt autó talált gazdára, addig a legkevesebb – 6702, 5617 és 3776 – tulajdonoscserét Vas-, Tolna és Nógrád megyében regisztrálták.

A legtöbb, 89 555 illetve 83 571 átírás az alsó-közép és a kisautó kategóriában történt. Az átírási listát az Opel vezeti 14 százalékos piaci részesedéssel a 11,6 százalékos Suzuki valamint a 9,45 százalékos piaci részesdést elért Volkswagen előtt.

A prémium szegmenst a BMW vezeti majd a Mercedes után következik az Audi. A külföldről behozott autók esetében látható, hogy inkább a magasabb kategóriájú kocsikat importálják szívesen a vásárlók – állapította meg Horváth Zoltán. Szeptember végéig a legnagyobb számban importált használt kocsi a Volkswagen volt 5427 darabbal, majd 4315 BMW és 4044 Opel következett.

átlagéletkor használtautó import weltauto
Kapcsolódó cikkek