Cégvilág

Így nyílhat meg a hitelcsap egy vállalkozás előtt

A hazai kisvállalkozásokra az alacsony sajáttőke mellett a magas hitelkitettség is jellemző és probléma az eszközök és a források lejárati összhangjának hiánya. Így fennáll annak kockázata, hogy a rövidtávú finanszírozás megbillenése a társaságot is beboríthatja. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap pénzügyi befektető bevonását javasolja.

A tőkeoldal megerősítése egy pénzügyi befektető belépésével stabilabbá teszi a cég működését, javítja banki hitelértékelési mutatóit és újra megnyithatja a hitelcsapokat a vállalkozás előtt – írja a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. Kockázatot jelent a cég működésére nézve, ha például speciális termelőeszközeit nem hosszú lejáratú forrásból finanszírozza.

„A rövid forrásokból finanszírozott, nem mobilizálható eszközök miatt megnövekszik a finanszírozási kitettség, s a rövidtávú finanszírozás megbillenése a társaságot is beboríthatja. A tervezett fejlesztésekhez hatékonyabb tőkét bevonnia a kisvállalkozásoknak, a saját tőke növelésével a jól működő cég kifeszített finanszírozása egyensúlyba hozható” – állítja Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap igazgatóságának elnöke.

Egy pénzügyi befektető belépésével a társaság tőkepozíciója megerősödik - hiszen a saját tőke, vagy tőketartalék emelésére kerül sor -, a cég sta bilitása javul. A tőkehelyzet javulása a vállalkozások számára fedezet nélküli finanszírozást jelent, amely áttételesen a banki hitelértékelési mutatókat is javítja – emeli ki Csuhaj V. Imre.

A hitelképességet jelentősen javítja a tőkehelyzet megerősítése, hiszen az hozzájárul a vállalkozás likviditásának erősödéséhez. A legtöbb kereskedelmi bank számára nem alternatíva a fedezet nélküli finanszírozás, amelyet a kockázati befektető az üzletrész megszerzéséért felvállal, ugyanakkor azt elismerik, hogy a tőkeszerkezet megerősítése számukra is előnyös. „Az eddigi tapasztalataink alapján a portfóliócégekkel kapcsolatban álló bankok általában kedvezően értékelték az SZTA mint tőkéstárs megjelenését, hiszen a friss forrás a pénzintézetek hitelezői pozícióját nem rontotta és nem terhelte a vállalkozás eszközállományát sem” - összegez Csuhaj V. Imre.

Világgazdaság Online-->

széchenyi tőkebefektetési alap hitel hitelkitettség
Kapcsolódó cikkek