Cégvilág

Lenovo: bővülő a magyarországi termelés

Lehetséges, hogy a jövőben új termékekkel bővíti magyarországi gyártását a Lenovo. A kínai társaság – amely a Gartner szerint a harmadik negyedévben letaszította a trónról a közel hét éve uralkodó Hewlett-Packardot, s a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártójává vált – két hónapja hosszabbította meg a Flextronics magyarországi egységeivel kötött szolgáltatási szerződését. A jövőben új termékeket is gyárthatnak a Flextronics sárvári egységében a Lenovo számára. Az üzem kibocsátása – a kínai cég európai térnyerésének köszönhetően – az elmúlt években folyamatosan bővült.

Lukács Anita, a Lenovo hazai érdekeltségének vezetője azonban most arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a vállalat a jövőben akár új termékcsoportok gyártását is Magyarországra telepítheti.
A Lenovo immár három éve hazánkból szolgálja ki a teljes európai piacot. A cég 2009-ben kötött megállapodást a Flextronics-szal, s azóta a cég sárvári egységének teljes kapacitását leköti. Az üzemben jelenleg asztali számítógépeket, hagyományos munkaállomásokat, all-in-one gépeket és szervereket szerelnek össze – mondta Lukács Anita. Bár a cégvezető nem árulta el, hogy a Flextronics milyen értékben végez bérgyártást a Lenovo számára, annyit a felek már korábban jeleztek, hogy sárvári gyárban több mint 500 ember dolgozik, az üzem éves termelésének értéke több százmillió dollár.

Az egység kibocsátása ráadásul az elmúlt években a Lenovo gyors európai terjeszkedésének köszönhetően dinamikusan emelkedett. Lukács Anita elmondta: nem volt ez másképp az idén sem. A kínai vállalat áprilisban rajtoló üzleti évének elején azt tűzte ki célul, hogy az esztendő végére az Európát, Afrikát és Közel-Keletet tömörítő EMEA régió PC-piacán az akkori ötödik pozícióból, a harmadik helyre lépjenek elő, ezt azonban hat hónap alatt, már szeptember végére sikerült elérni. A cég egy nyolc százalékkal szűkülő piacon tudta növelni eladásait bő negyedével, úgy, hogy több számukra fontos államban, így például Németországban is piacvezetővé váltak.

Az eladások gyors bővülése pedig természetesen a sárvári egység termelését is megdobta. Lukács Anita kiemelte: a jövőben ugyanakkor elképzelhető, hogy nem csak az európai értékesítés gyarapodása miatt nő majd a magyarországi kibocsátás, felmerült ugyanis, hogy a Lenovo új készülékek termelését is hazánkba hozza. Az egyik ilyen lehetőség a hazai szervergyártás bővítése. A kínai cég augusztus elején kötött együttműködési megállapodást a tárolórendszerek globális piacának vezetőjével, az amerikai EMC-vel. A szerződéssel – amelynek keretében egyébként a két cég egy vegyesvállalatot is létrehozott – a Lenovo nem titkolt szándéka, hogy megerősítse pozícióit a szerverek, az adattárolás, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások piacán.

Amennyiben ez sikerül a kínai cég termékportfóliója számos szerverrel bővülhet, s elképzelhető egy olyan megoldás, amely ezen a területen is a sárvári termelést erősíti. A Lenovo hazai érdekeltségének vezetője hozzátette: emellett már korábban felmerült az is, hogy a magyarországi gyár termelési portfólióját notebookokkal egészítik ki. Lukács Anita jelezte: bár az ügyben konkrét döntés még nem született a felek folyamatosan tárgyalnak az ez irányú bővítés lehetőségéről.

Bevásárolt a Cisco

Erősíti pozícióit a felhőalapú szolgáltatások terén a világ legnagyobb számítógépes hálózati eszközöket gyártó vállalata, a Cisco. Az amerikai társaság, amely a szerverpiacon is meghatározó szereplő, tegnap bejelentette, hogy 1,2 milliárd dollárért megveszi a felhőből menedzselhető hálózati eszközöket kínáló Meraki Inc.-t. A felvásárolt cég több mint 10 ezer kkv-nak kínál szolgáltatásokat. A Cisco a vételárat készpénzben fizeti ki, de emellett különböző ösztönzőket is kínálnak a Meraki vezetői számára, akiket megtartanának pozíciójukban.


sárvár gyártás Lenovo Flextronics
Kapcsolódó cikkek