Cégvilág

Törvénymódosítás: kkv beszállítókat is hitelezhet az Eximbank

Az Országgyűlés 2012. november 12-én elfogadta a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló törvény módosítását.

Az Eximbank és a MEHIB tulajdonosi jogainak gyakorlására 2012 májusában a gazdaságpolitikáért felelős miniszter került kijelölésre. Az új tulajdonosi elvárások közül kiemelkedő jelentőségű az intézmények üzleti aktivitásának növekedése, elsősorban az exportáló kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz juttatása. Ezen küldetés megvalósítása érdekében vált szükségessé az Eximbankra és a MEHIB-re vonatkozó törvény („Eximtörvény”) módosítása.

Az Eximbank exporthitelezési tevékenységének bővülése elősegíti a kis- és középvállalkozások finanszírozását. Az Eximtörvény módosítása megadja annak jogszabályi lehetőségét, hogy az Eximbank – egyéb új termékek mellett - a hazai beszállítók tevékenységét, illetve az exportcélú befektetéseket is finanszírozza, azaz a pénzügyi, valamint a kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokat a hazai beszállítók beszállítói ügyleteivel, valamint exportcélú befektetésekkel kapcsolatban is nyújthassa.

A módosítás előtt hatályos törvény alapján az Eximbank a finanszírozási tevékenységét az export- és importügyleteknek csak meghatározott, szűkebb körét látta el. A módosítás a közvetlen exportfinanszírozás mellett, azt kiegészítve, az árualapot előállítók szerződéses beszállítóinak – alapvetően kis- és középvállalkozóknak – a finanszírozását teszi lehetővé, amely a hazai hozzáadott érték részarányának növekedése mellett hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez.

A kereskedelmi bankokkal nem versenyezve, hanem partneri együttműködésben az Eximbank többek között a magyar vállalkozók külföldi befektetéseihez kapcsolódóan is nyújthat pénzügyi szolgáltatást, így jelentősen bővül a finanszírozás lehetősége.

Az Eximtörvény módosítása a MEHIB számára is megteremti annak jogszabályi alapját, hogy a beszállítói ügyletekhez, valamint az exportcélú befektetésekhez kapcsolódóan is végezhessen állami háttér mellett biztosítási tevékenységet.
 

Eximbank hitelezés Mehib export kkv
Kapcsolódó cikkek