Újabb lépcsőn van túl a finomítás és értékesítés üzletága kiszervezésén dolgozó, ausztriai OMV szénhidrogén-ipari csoport: eladta a 28 töltőállomásból álló, bosznia-hercegovinai hálózatát a szerbiai NIS-nek.

Utóbbi cég 51 százalékát az orosz Gazprom ellenőrzi. Az ügylet részeként átkerül a vertikálisan integrált új tulajdonoshoz az OMV BH d.o.o is összes, azaz 22 alkalmazottja, egy üzemanyag terminál, és szarajevói központja is. A vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Közleménye szerint az OMV 2001-ben lépett be a bosznia-hercegovinai kiskereskedelembe és más üzletekbe, 28 benzinkútjával 8 százalékosra becsült üzemanyagpiaci részesedést szerzett magának. A most eladott, balkáni érdekeltséget Manfred Leitner, az OMV-nek az adott területért felelős igazgatósági tagja „noncore-nak”, azaz főtevékenységen kívülinek nevezte.

Az OMV már megvált törökországi leányvállalata, a Petrol Ofisi 52 százalékától, a vevő a ciprusi Kibris Türk Petrolleri Limited Sirketi kiskereskeőd cég volt, tavaly novemberben. Ez év júniusában romániai leánycége, az OMV Petrom is bejelentette, hogy túlad saját leánycégén, a Petrom LPG SA-n. Az osztrák cég a továbbiakban a kiskereskedelemben és az egyéb érékesítésben azokra a területekre összpontosít, amelyeken integrált szolgáltatást kínálhat, ebben a képbe pedig a bosznia-hercegovinai tevékenység nem fért bele.

A mostani eladást egyébként már a múlt év végén előre jelezte az OMV, ahogyan hasonló indoklással a horvátországit is. Az OMV Hrvatska d.o.o-nak 63 üzemanyagtöltő állomása van, amivel a horvátországi piac 13 százalékát fedi le.

Szintén 2011 októberében érkezett híre, hogy az osztrák cég várhatóan eladja csehországi benzinkút hálózatát. A cseh CT24 hírcsatorna már akkor tudni vélte, hogy sor kerülhet magyar, a szlovák, az olasz, a bolgár és az azóta sorra is került bosnyák piacról is. A CT24 az állítólag a birtokába került stratégiai koncepció alapján azt közölte, hogy az OMV a benzinkutak eladásából 2014-ig mintegy egymilliárd eurós bevételt szeretne. Az OMV Olaszországból már 2009-ben kivonult.