Cégvilág

Áramdíj-kompenzációt vezet be Berlin

A német szövetségi kormány arra készül, hogy kárpótolja az energiaintenzív ágazatokat a villanyáram drágulásáért, ami 2013 januárjától várható az európai emissziókereskedelem nyomán - írja a Handelsblatt.

Az erre vonatkozó támogatási irányvonalat, amelynek szövege a Handelsblatt rendelkezésére áll, a szövetségi kormány csütörtökön hagyja jóvá. "Az áramdíj-kompenzációval  a németországi munkahelyek megőrzéséről van szó. Hiszen a megoldással biztosítjuk az áramintenzív ipar versenyképességét. Csak azokat a vállalatokat támogatjuk, amelyeknél fennáll a veszély, hogy a magas energiafogyasztás és a nemzetközi versenyben elfoglalt helyzetük miatt külföldre települnek. Ezzel egyértelmű vonalat húzunk" - nyilatkozta Philipp Rösler szövetségi gazdasági miniszter a Handelsblattnak.

A támogatási irányelv 2013 januárjától lép hatályba. Az újév kezdetével kezdődik egyben az európai emissziókereskedelem harmadik periódusa. A vállalatok az emissziókereskedelemtől függő áramköltségeik 85 százalékát kapják kompenzációként. E kompenzáció mértéke 2020-ra 75 százalékra csökken. A szövetségi gazdasági minisztérium becslése szerint az áramdíj-kompenzáció éves költsége kereken 350 millió eurót tesz ki. A költségek finanszírozása még nincs véglegesen tisztázva.

Különösen a nagyfogyasztók érzik meg az áramdíj emelkedését. A kompenzációs szabályozásból az alumínium, az acél és a vörösréz gyártói profitálnak majd, valamint a vegyi és a papíripar cégek. Összességében 13 szektor és hét részszektor vállalatai érintettek, amelyek összesen 830 ezer munkahely megőrzéséhez járulhatnak hozzá.

 

Németország áramdíj
Kapcsolódó cikkek