Cégvilág

Engedélyezik: Húsz évvel tovább működhet Paks

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltetheti az atomerőművi blokkokat.

Az Országos Atomenergia Hivatal vezetője bejelentette: a hatóság pozitívan bírálta el az engedélykérelmet, így a tervek szerint még az idén kiadja az ehhez szükséges engedélyt.


 
„Büszkék vagyunk rá, hogy az atomerőmű az egyéb, hagyományos erőművekhez képest a legkevésbé környezetterhelő. A paksi blokkok évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítják meg azáltal, hogy nem bocsátanak ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint az 1. blokk még az idén megkaphatja az üzemidő-hosszabbítási engedélyt, amellyel még további húsz évig hozzájárulhat Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátásához.
 
Rónaky József szerint az atomerőmű nem csak biztonsági szempontból erősödött meg és erősödik tovább napjainkban is, hanem a paksi szakértelemnek és fejlesztéseknek hála a kezdetben 440 MW-os teljesítményű blokkok mára mintegy 14 százalékos növekedést realizálva 500MW-osak.

Paksi fejlesztések
 
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezetése átérezve az ország energiaellátása iránti felelősséget, több mint tíz éve olyan döntést hozott, hogy 20 évvel – 2032-2037-ig – meg kívánja hosszabbítani a blokkok üzemidejét. Az 1996-2002 között végrehajtott biztonságnövelő intézkedések (BNI) program eredményeként a paksi blokkok biztonsági színvonala megegyezik a hasonló korú nyugati atomerőművek biztonsági színvonalával. 2002. óta megerősítették a rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező események elleni védekezést. Az tavaly elrendelt Célzott Biztonsági Felülvizsgálata és a zárójelentés független felülvizsgálata bizonyította: a Paksi Atomerőmű biztonsági szempontból Európa egyik legjobban megfelelt erőműve.

 

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítás engedély
Kapcsolódó cikkek