„A Mavir Zrt. a tervek szerinti, esetleg annál jobb eredménnyel zárja 2012-et az előzetes adatok szerint” – válaszolt lapunknak Bertalan Zsolt vezérigazgató a társaság évzáró rendezvényén. Mint ismertette, a rendszerirányító összességében is teljesítette az ez évre kitűzött feladatai nagy részét.

A Mavir számára 2012 fő eseménye a hazai villamos energia piac szeptember 11-i összekapcsolása volt az már egy rendszerben működő cseh és szlovák árampiaccal. Folytatódtak az alállomás projektek is: elindult az új perkátai létesítmény engedélyeztetése, a debreceni létesítése, a Dunamenti felújítása, és a gödöllői létesítésének előkészítése.

Az idén az ország villamos energia felhasználása 1,5 százalékkal maradt el a tavalyitól. Az aránya 10-30 százalék között mozgott, összességében 19,7 százalék volt, vagyis magasabb a tavalyi, 16 százalékos átlagnál. Továbbra is magasabb a téli áramigény a nyárinál, de a különbség egyre kisebb a két időszak között. Az idei téli csúcskereslet kielégítése 6602 megawattnyi kapacitásra volt szükség, ez a rekord már aligha dől meg, de a 2007-es adat 6384 megawatt volt.

Az idén a hazai felhasználáson belül 4,4 százalékot képviseltek a megújuló alapú energiahordozók, kicsivel kevesebbet a tavalyi 4,5 százaléknál. Interjúnk Bertalan Zsolttal a holnapi Világgazdaságban.