Cégvilág

Kiva, Kata vagy Eva? - Itt az új kalkulátor

Jövőre két új adónemmel bővül a kisebb vállalkozások által választható adónemek palettája. Az RSM DTM kalkulátort készített, amellyel összevethető a KIVA, a KATA, az EVA és a TAO.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára két új adónem jelenik meg jövőre, miközben megmarad az EVA: a pénzforgalmi szemléletű kisvállalati (KIVA), valamint a kisvállalkozások tételes adója (KATA).  Egyszerűségük miatt várhatóan mindkét adónem népszerű lesz a vállalkozások körében. December 3-án rendezett online adókonferenciánkon ezzel kapcsolatban Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy 2014-ben a két adónemet választó vállalkozások száma elérheti a félmilliót.

Felmerül persze a kérdés, hogy érdemes-e az új adónemekre váltani? Erre adhat választ az RSM DTM kalkulátora . A határidők is sürgetnek, hiszen a KIVA hatálya alá december 1-től 20-áig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de a cégek január 15-éig meggondolhatják magukat, és visszavonhatják bejelentkezésüket – írja az RSM DTM. A hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, a vállalkozás a bejelentkezés utáni hónap első napjától adóalanynak számít, az új cégek pedig azonnal bejelentkezhetnek.

Azoknak az EVA szerint adózóknak, akik a váltást tervezik, érdemes döntésüket még az idén decemberben meghozniuk és a KATA választására irányuló bejelentésüket az adóhatóság felé megtenni. A döntés decemberi meghozatala azért is javasolt, mivel a késlekedő adózók azzal fognak szembesülni,  hogy döntésük elhalasztásának eredményeként jövőre kétféle szabály szerint kell majd adókötelezettségeiket teljesíteniük.

kalkulátor tao kiva eva kisadó kata
Kapcsolódó cikkek