Cégvilág

Temesvári villanyórák érkeznek

A svédországi Metrima AB temesvári partnere, az AEM gyár szállíthat összesen mintegy 180 ezer villanyórát Budapestre, Miskolcra és Szegedre a Elmű-Émász és az EdF Démász most elnyert megbízásának köszönhetően. A romániai vállalat két év alatt szállítja le a terméket – minderről az AEM partnere, a svédországi Metrima Energia AB közép-európai igazgatója tájékoztatta a Világgazdaságot. Steinreich Péter az üzlet nagyságát a megrendelők kérésére egyelőre nem fedte fel. Mint elmondta, hogy az évi 1,3 millió villanyórát előállító és 28 országba exportáló mintegy 2800 ezer fős temesvári cég termékeit budapesti, miskolci és szegedi háztartásokban fogják felszerelni. Küszöbön az E.On villanyóra-beszerzése is, itt január végén várható a tender eredményhirdetése.

A temesvári AEM gyár nyerte meg az Elmű-Émász páros, valamint az EdF Démász hagyományos, egy-, illetve háromfázisú villanyórákra kiírt tenderét. A romániai vállalat két év alatt szállítja le a terméket – minderről az AEM partnere, a svédországi Metrima Energia AB közép-európai igazgatója tájékoztatta a Világgazdaságot. Steinreich Péter az üzlet nagyságát a megrendelők kérésére egyelőre nem fedte fel. Mint elmondta, hogy az évi 1,3 millió villanyórát előállító és 28 országba exportáló mintegy 2800 ezer fős temesvári cég termékeit budapesti, miskolci és szegedi háztartásokban fogják felszerelni. Küszöbön az E.On villanyóra-beszerzése is, itt január végén várható a tender eredményhirdetése.


„A Metrima egyik erőssége az okos méréshez szükséges eszközök gyártása, azok kommunikációjának beindítása és a mérők felügyelete. A másik, hogy katonai pontossággal és gyorsasággal dolgozik, azaz nagy mennyiségű okos mérőt képes rövid idő alatt telepíteni” – jelentette ki az igazgató. Az általa képviselt vállalat Svédországban 10 éve 700 ezer okos mérőt szerelt fel (vagyis az összes lakás 28 százalékában), amikor kötelezővé tették a felhasználás közel folyamatos monitoringját, valamint a felhasználó és a szolgáltató közötti kommunikációt lehetővé tévő mérés bevezetését. Mintegy 40 szolgáltatónak szállít okos mérőt, legnagyobb ügyfelei az E.On és a Vattenfall. Az ottani törvény szerint a készülékekről óránként kell 94,8 százalékos pontosságú fogyasztási adatokat közölni a szolgáltatóval.

A svéd társaság meg kíván jelenni a brit piacon is. A brit parlament két éve mondta ki, hogy két éven belül okos áram- és gázmérőket kell telepíteni az ország 14 millió háztartásában, és megszavazta az ehhez szükséges forrást is.
Előbb-utóbb Magyarországon is megjelennek ezek a készülékek. Tesztek már folynak, az itteni közműszolgáltatók júliusban jelezték, hogy közös kísérletben fogják kideríteni, mely területeken hozhat megtakarítást az okos mérők bevezetése. Összesen 20 ezer okos áram-, 3 ezer gáz-, ezer víz- és ezer távhőmérő felszerelésével indult az egymilliárd forintos projekt. A műszaki tapasztalatokról ez év végén, a felhasználói viselkedésről jövőre készül összegzés, a program 2014 márciusában zárul.

A megtakarításhoz persze szükség van olyan tarifarendszer bevezetésére is, amely arra ösztönzi a felhasználót, hogy nagy fogyasztású háztartási gépeit olyankor üzemeltesse, amikor az átlagosnál több villamos energia van a rendszerben. Egy ilyen tarifarendszer bevezethetőségét azonban erősen megkérdőjelezi a jelenleg hatályos hatósági árképzés, amely politikai megfontolásból már most is alacsonyabban szabja meg a lakossági árakat, mint amit a piac diktál, januártól pedig további árcsökkentést ígér. E tarifák alá már nehezen tudnak menni a szolgáltatók.

Ha pozitív eredményt hoz a közműszolgáltatók tesztje, előtérbe kerül a vonatkozó, uniós ajánlás, mely szerint azon háztartások 80 százalékában, ahol az gazdaságosnak mutatkozik, 2020-ig be kell vezetni az okos mérést.

Hagyományos mérők

Az országban közel 5,6 millió villamosenergia-fogyasztó volt 2011 végén a Magyar Energia Hivatal adatai szerint, számuk nő, vagyis egyre bővül a lecserélendő villanyórák száma is. Az összes felhasználón belül az 5,2 milliót közelíti a háztartási fogyasztók száma. E szegmensben azonban még várhatóan jó néhány évig hagyományos villanyórákra cserélik a régieket, mert a sok, viszonylag kis fogyasztású háztartásnak kicsi az áram-megtakarítási lehetősége is, így náluk nem is éri meg telepíteni a költséges okos rendszereket.


villanyóra Temesvár
Kapcsolódó cikkek