Ma megindult a betonozás a kínai Tianwan atomerőmű 3 blokkjának építésén. Ennek és a negyedik blokknak az építését december 19-én hagyta jóvá a Kínai Népköztársaság államtanácsa, miután megkapták a Kínai Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivataltól a beruházás jóváhagyásához szükséges dokumentumot.

Mindkét új blokk 1060 megawatt kapacitású lesz, és ugyanolyan típusú, mint a két meglévő: VVER 1000-ek. Építésükről 2010-ben állapodott meg az orosz Atomsztrojekszport és három kínai cég, a Kínai Atomenergia Mérnökség, a Jiangsu Atomenergia Vállalat és a Kínai Atomenergia Ipari Korporáció, minderről az Atomsztrojexportot is ellenőrző Roszatom leányvállalata, a Rusatom Overseas tájékoztatta a Világgazdaságot. A Tianwan atomerőmű első blokkját 2007-ben helyezték üzembe Jiangsu tartomány Lianyungang városában.

A Roszatom több mint 250 vállalatból és tudományos intézményből áll, technológiájával vezető helyet vívott ki magának a világ nukleáris iparában. Jelenleg 28 nukleáris blokk építésén dolgozik, ebből 19-en Oroszországon kívül. Rusatom nevű leánycégét tavaly alapította az orosz atomipari megoldások külföldi népszerűsítésére, illetve a Roszatom irodák globális hálózatának létrehozására.