BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legkedveltebb belföldi utazási célpontok – Itt a lista!

Többen utaztunk együtt, olcsóbb szállásokat kerestünk, de hosszabb ideig pihentünk a tavalyi évben – derült ki a Szallas.hu 2012 egészét összesítő statisztikájából. A legnépszerűbb úti cél Siófok volt, a SZÉP-kártyával pedig átlagosan 52 300 forintot költöttek belföldi szállásra a magyarok.

Egyre többen fognak össze nyaraláskor: a Szallas.hu összesítő statisztikája szerint 2012-ben átlagosan 3,14 főre szólt egy szállásfoglalás, ami csaknem 20 százalékos növekedést jelent az együtt utazók számában 2011-hez képest. Ezzel összhangban csökkent az érdeklődés a hotelek iránt, míg az apartmanok és vendégházak népszerűsége növekedett a tavalyi évben. „A jelenség mögött valószínűleg költséghatékonysági szempontok állnak” – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

„Szintén jellemző, hogy bár a pihenni vágyók olcsóbb szálláshelyeket keresnek, ugyanakkor hosszabb időre foglalnak” – tette hozzá Szigetvári József. 2012-ben a foglalások 56 százalékában 5000 forintnál alacsonyabb volt az egy főre és egy vendégéjszakára vetített szállásdíj, ugyanakkor csaknem minden tizedik foglalásnál a drágább, 10 000 forintnál többe kerülő szállásokat keresték. A Szallas.hu statisztikái szerint átlagosan 2,6 éjszakát töltöttek otthonuktól távol a magyarok, ami mintegy 4 százalékos növekedést jelent.

Népszerűbb az elő- és utószezon

A 2012-es belföldi foglalások többsége (mintegy 40 százaléka) továbbra is júliusra és augusztusra esett, de az éves eredményekből egyre nagyobb szeletet hasítottak ki az elő- és utószezon hónapjai. Az októberre eső foglalások százalékos aránya például 12 százalékkal, a januáriaké pedig 23 százalékkal növekedett.

A Szallas.hu azt is vizsgálta, hogyan változott az üdülési csekk és a SZÉP-kártya felhasználása az elmúlt két évben. A két utalványt együttesen 18 százalékkal több esetben használták tavaly, mint 2011-ben, azonban míg az üdülési csekkel átlagosan 48 000 forintot fizettek, a SZÉP-kártyával átlagosan 52 300 forintot költöttek 2012-ben.

Hajdúszoboszló jól hajrázott, összetettben mégis Siófok győzött
A legnépszerűbb célpontok éves összesítésében régóta két fürdőváros, Hajdúszoboszló és Siófok harcol a vezető helyért. 2011-ben az alföldi megyeszékhely volt a nyertes, és bár a tavalyi év utolsó hónapjában is ez a város bizonyult a legnépszerűbb úti célnak, éves összesítésben Siófok ragadta magához a vezetést. Budapest továbbra is a harmadik helyen áll, Egernek azonban sikerült megelőznie Balatonfüredet. A TOP10-es lista legnagyobb vesztese Sopron volt, amely a 6-ról a 10. helyre esett vissza, a legnagyobb előrelépést pedig Balatonlelle tette, amely a lista utolsó helyéről a hetedikre zárkózott fel.

TOP 10 belföldi utazási célpont 2012-ben

(Zárójelben a 2011-es helyezések)

1. Siófok (2.)

2. Hajdúszoboszló (1.)

3. Budapest (3.)

4. Eger (5.)

5. Balatonfüred (4.)

6. Gyula (7.)

7. Balatonlelle (10.)

8. Zalakaros (8.)

9. Hévíz (9.)

10. Sopron (6.)

(Zárójelben a 2011-es helyezések)

1. Siófok (2.)

2. Hajdúszoboszló (1.)

3. Budapest (3.)

4. Eger (5.)

5. Balatonfüred (4.)

6. Gyula (7.)

7. Balatonlelle (10.)

8. Zalakaros (8.)

9. Hévíz (9.)

10. Sopron (6.) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.