A jövőben az energiatárolás – különösen az e-mobilitás területén – várhatóan növekvő igényt támaszt nagyméretű lítium-ion akkumulátorok iránt. A Siemens automatizálási megoldásai révén az akkumulátorgyártók csökkenthetik költségeiket és növelhetik termelékenységüket, írja közleményében az automatizálás- és vezérléstechnikai know-how-t kínáló, német társaság A cég összefogott a Karlsruhei Technológiai Intézettel (KIT), hogy az akkugyártók számára továbbfejleszthessék a megoldást.
 
Szél- és naphő-erőművek már ma is nagy mennyiségben termelnek áramot. Ahhoz, hogy ez az áram a megfelelő időpontban és megfelelő mennyiségben állhasson a fogyasztók rendelkezésére, több energiatárolóra van szükség. Ezeknek, mindenek előtt a lítium-ion akkumulátoroknak, olcsóbbaknak és ugyanakkor kiváló minőségűeknek kell lenniük. Az akár konténer méretű tárolók gyártási eljárása jelenleg még kezdeti szinten van. Az akkucellák kémiai viszonyai bonyolultak és kényesek. Például az elektróda-fóliák bevonatának vastagsága legfeljebb egy mikronnal térhet el az előírt értéktől a felület bármely pontján annak ellenére, hogy a bevonatkészítés sebessége akár néhány tíz m/perc is lehet.

A nagy lítium-ion akkumulátorok hatékony gyártásának segítésére a Siemens tervező szoftvere digitális modelleket készít a gyártóberendezésekről. Így a berendezések méretezésének kérdését már korai szakaszban tisztázni lehet, az elérhető kapacitás kiszámítható, és a hatásfok optimálható. A szimulációs eredmények ezt követően teljes mértékben átvihetők a valós berendezésekre. Ezen kívül teljesen automatikus működésű gépekbe minőségmérő rendszereket is közvetlenül beépítenek.

A KIT és a Siemens, nemrég kötött együttműködési megállapodásuk értelmében, átfogó koncepciót dolgoznak ki egy akkumulátorgyár gépparkjának teljes körű gyártásvezérlésére és ellenőrzésére. Ebből egy fölérendelt vezérlésnek kell keletkeznie, amellyel minden folyamat online felügyelhető egy központi számítógépről. Még ez évben integrálják a vezérlést  a KIT lítium-ion akkucellákat gyártó berendezései körében, hogy be lehessen mutatni a termékminőségben és a költségcsökkentésben jelentkező előnyöket.