Cégvilág

A Boeing a levegőben tesztelné a Dreamliner akkumulátorát

Az FAA szóvivője megerősítette, hogy vizsgálják a Boeing kérelmét. Szakértők szerint azonban a tesztrepülés csak annak jele, hogy a repülőgépgyártó még nem talál megoldást az öt hete tartó problémára. A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó szakemberek szerint ugyanis a tesztrepülések csak előidézhetik azokat a körülményeket, amelyek megmagyarázhatják a hiba kialakulásának okait.

A szakemberek egyben rámutattak: szokatlanok az ilyen tesztrepülések azt követően, hogy egy járműtípus már korábban megkapta az FAA típusengedélyét.

Így egyáltalán nem várható, hogy hamar újra közlekedhet a - Boeing szándékai szerint a légiforgalmat forradalmasító, nagyrészt kompozit anyagokból készült - 787 Dreamliner. Az ügyet jól ismerő források szerint akár több hétig is eltarthatnak még a tesztek.

A Boeing azonban negyedéves pénzügyi jelentésének közzétételekor hangsúlyozta: nem várható jelentős profitkiesés a hibák miatt.

Az európai légitársaságok közül egyedül a lengyel LOT vett már át 787-est. Az első példányát épp a típus letiltása előtt egy hónappal, december közepén helyezte forgalomba.

teszt Dreamliner Boeing akkumulátor
Kapcsolódó cikkek