Cégvilág

Díjszedő kapukon át a szent hegyhez

Fizetőssé akarják tenni a Fudzsi látogatását a legmagasabb japán csúcs által határolt két prefektúra, Jamanasi és Sidzuoka kormányzatai, mivel az évi háromszázezer látogató komoly károkat okoz a szent hegyben.

A díjszedő kapuk felszerelése a két prefektúra szerint csökkentené a látogatók számát, illetve hozzájárulna a hegymászók által okozott talajerózió helyreállításának finanszírozásához, valamint a szemétszedés és más közfeladatok költségeinek fedezéséhez - írta kedden az Aszahi Simbun japán napilap.

A Fudzsit évről-évre százezrek keresik fel a nyári csúcsidőszakban. Hajnalonként a hegyet a napfelkeltére váró tömegek lepik el, mindez veszélyes zsúfoltsághoz vezet. A látogatók nagy száma a környező gyorsforgalmi utakon is gyakran okoz hatalmas dugókat.

"Ideje komolyan elgondolkozni azon, hogy miként őrizzük meg a hegy állapotát. A díjszedés egy lehetséges módja a látogatószám visszaszorításának" - mondta a lapnak Kavakacu Heita sizuokai kormányzó.

Ugyanakkor a belépési díj bevezetéséről még nem született végleges döntés a két érintett prefektúra részéről, egyelőre csak egyeztetések folynak a kérdésben.

A japánok által szent hegyként tisztelt 3776 méter magas vulkán megmászásának fizetőssé tétele már 2001-ben is felmerült, 2011-ben pedig a csúcsra vezető négy útvonal egyikének otthont település, Fudzsijosida be is akarta vezetni a díjszedést, azonban a látogatószám esésétől és a kedvezőtlen gazdasági hatásoktól tartva végül elállt az ötlettől.

Jamanasi prefektúra felmérése szerint a legtöbb turista elfogadhatónak tartaná, hogy 500-1000 jen (1150-2300 forint) közötti összeget fizessen a hegy megmászásáért. Fudzsijosida polgármestere szerint azonban egy tízszer ekkora díj sem lenne túlzott a hegy állapotának megőrzése és a csúcsra vezető útvonalak mentén nyújtott szolgáltatások finanszírozásának magas költségei miatt.

Tovább bonyolíthatja a kérdést, ha az UNESCO felveszi a Fudzsit a világörökség helyszínek listájára, mert ez további növelheti a turisták számát. A nemzetközi szervezet júniusban dönt arról, hogy a világörökség részévé nyilvánítja-e a hegyet – írta az Aszahi Simbun.

környezetvédelem turizmus Fudzsi
Kapcsolódó cikkek