"A Molnál mindig is a pénzügyi stabilitás megőrzése a prioritás, ezt megőriztük 2012-ben is, ez volt tehát a csoport egyik legnagyobb eredménye" - mondta Molnár József vezérigazgató cége tájékoztatóján. A társaság eladósodottsága javult az elmúlt évben, és különösebb megrázkódtatás nélkül viselte el szíriai termelése leállását is, holott Szíria 2011-ben még 75 milliárd forinttal járult hozzá az eredményéhez.

A vezérigazgató összességében alig változónak minősítette a csoport tevékenységére 2012-es ható külső tényezőket, s mint mondta, ennek fényében nem is vártak az elmúlt évre érdemi változást. A 2012-ben indított, hatékonyságjavító célú Új Downstream Program azonban a megcélzott 130 millió dollár helyett 150 milliós megtakarást hozott, az idei, második lépcső pedig további 250 millió dolláros spórolást ígér.

Tavaly az upstream (kutatás és termelés) üzletágban nemcsak a szíriai termelés esett ki, hanem az összes többi szénhidrogén-felhozatal is kisebb lett 9 százalékkal. Éppen ezért az idei beruházási költségek 62 százalékát az upstreamra, ezen belül főként kurdisztáni, oroszországi és kazahsztáni tevékenységére szánja a Mol.

A downstream (finomítás és értékesítés) 2012 az előző évinél sokkal jobban, de még továbbra sem jól szerepelt, a piaci környezet pedig várhatóan az idén éri le mélypontját. Ebben a szegmensben a hatékonyság javítása, a pozíciók erősítése a Mol idei fő terve. Molnár József emlékeztetett, hogy míg néhány éve a csoport pozsonyi és százhalombattai finomítójának hatékonysága az európai élmezőnyben volt, ma már – a riválisok fejlesztései miatt – csak az első tízben, vagyis e téren is vannak tennivalók.

A csoport egyik legfontosabb mutatója, a „tiszta” EBITDA tavaly 572 milliárd forintot tett ki, 7 százalékkal elmaradva az előző évitől. Speciális tételek nélküli üzleti eredménye 15 százalékkal 286,5 milliárd forintra esett. Válságadóként 30 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, Robin Hood adóként közel 10 milliárdot, utóbbi tétel az idén várhatóan magasabb lesz. További részletek a holnapi Világgazdaságban